Rianne Wisselink NPB-eenheidsbestuurder

Onwerkbare vuurwerkregeling bij Nationale Politie

Al jaren is vuurwerk een hot item voor en rond de jaarwisseling. Je zou verwachten dat de Nationale Politie dit inmiddels goed heeft geregeld. In Noord- en Oost-Nederland krijg ik helaas een ander beeld. Iedereen weet dat de landelijke regeling niet werkt. Dit is ook gebleken uit een evaluatie. Daarna is er voor de collega’s niets zichtbaar aan gedaan. “Het is wachten tot er wat ernstigs gebeurt,” is de reactie aan de koffietafel.

De nationale politie heeft geregeld dat een in vuurwerk gespecialiseerde vervoerder het illegale vuurwerk komt ophalen. Het is niet de bedoeling dat de agent er zelf mee gaat rijden. Verstandig want we weten allemaal dat het illegale vuurwerk levensgevaarlijk is. In de praktijk duurt het echter minimaal drie uur voordat deze vervoerder er kan zijn. Rond oud en nieuw als het druk wordt, halen ze dit sowieso niet. Volgens de collega’s in Noord en Oost is het probleem niet nieuw en speelt het landelijk.

Vuurwerk in eigen auto?
Het komt er dus op neer dat de agent bij het inbeslagnemen van illegaal vuurwerk minimaal een halve dag zou moeten wachten tot de vervoerder er is. Iedereen is het erover eens dat dit niet werkbaar is. De direct leidinggevende verwoordt de worsteling: “Wachten is gezien de werkdruk en het gebrek aan capaciteit geen optie, laten liggen niet gewenst. De collega’s alsnog met het levensgevaarlijke vuurwerk laten rijden voelt natuurlijk ook niet goed. Het vuurwerk dan toch maar in je eigen auto meenemen? Kan ook niet de bedoeling zijn. En waar naar toe? Een veilige opbergruimte voor het illegale vuurwerk is in de eenheid niet te vinden.”

Bij de pakketbezorger laten liggen
De antwoorden zijn wel verschillend. Op de ene plek gaan de collega’s dan toch maar rijden met het inbeslaggenomen vuurwerk, ondanks de risico’s. In een ander team heeft de leiding de instructie gegeven om niets te doen totdat de zaak beter is geregeld. De handelaren worden met rust gelaten. De verdachte pakketten bij de pakketdiensten komen nog wel op de juiste plek terecht. De risicovolle pakketten blijven bij de pakketbezorger tot de gespecialiseerde vervoerder deze komt halen.

Duidelijk is dat er voor de auto’s van de collega’s in Noord en Oost, niets is geregeld. Alleen de vervoerder beschikt over de auto’s die ingericht zijn op het veilig vervoeren van vuurwerk. “Al zouden we maar één zo’n auto hebben en een veilige opslagplaats,” verzucht een collega.

De NPB luidt de noodklok op het vuurwerkdossier. We gaan zo snel mogelijk om tafel met de werkgever om te komen tot oplossingen. Jullie ervaringen zijn hierbij zeer welkom. Deel ze via info@politiebond.nl.