Sportieve herstelreis naar Engeland
Bij politiemensen met fysieke en/of psychische problemen kan het in groepsverband realiseren van een individuele sportieve prestatie een enorme opkikker betekenen voor hun herstel. Met dat doel voor ogen organiseren collega’s Jacqueline Rustidge en Michel Hagenbeek met steun van de Stichting Nederlandse Politie Sportbond een driedaagse wandel- en hardloopmarathon door de Engelse natuur (foto: Jaap Binsma).
Het is de gezamenlijke passie voor sport en bewegen die Jacqueline, werkzaam bij communicatie Oost-Nederland en Michel Hagenbeek, wijkagent in Amsterdam, in 2012 bij elkaar brengt. Gaandeweg ontdekken ze dat ze meer gemeen hebben dan hun eigen drang om te bewegen. Ze zijn er ook allebei op gebrand om anderen te laten profiteren van de voordelen van een sportieve levensstijl. Jacqueline heeft op het werk ‘Pauzefit’ geïntroduceerd: een half uurtje net even anders bewegen om de urenlange ‘zit’ achter het bureau te doorbreken. In zijn werk als wijkagent gebruikt Michel sportieve activiteiten om mensen in beweging te krijgen en elkaar te ontmoeten.
Sportevementen
Onder de vlag van de Stichting Nederlandse Politie Sportbond (NPSB) zijn ze samen goed voor zo’n twintig sportevenementen voor politiemedewerkers; hij bij zijn survivalgroep, zij bij haar atletiekvereniging. Naar schatting krijgen ze daardoor per jaar 2.000 collega’s in hun vrije tijd aan het sporten.
Tijdens een van hun gezamenlijke hardlooprondjes komen ze op het idee een aansprekend project te organiseren voor collega’s die met fysieke en/of psychische problemen worstelen, maar voor wie sporten en bewegen niet zo vanzelfsprekend zijn. Het zou mooi zijn om juist deze mensen toch op dat sportieve pad te krijgen, aldus Jacqueline en Michel, want zij kunnen daar voor hun herstel veel baat bij hebben. Ze leggen het idee voor aan het bestuur van de NPSB. Dat reageert enthousiast en omarmt het plan.
Atlantic Coast Challenge
In oktober 2019 deden Jacqueline en Michel met fitte collega’s mee aan de Atlantic Coast Challenge (ACC) in het zuidwesten van Engeland. Hun plan is een aangepaste versie van deze prestatieloop te organiseren voor herstellende collega’s. Ook in hun geval moet het halen van de finishlijn natuurlijk wel een realistisch en haalbaar doel zijn.
Ze vertellen enthousiast: ‘Bij de ACC worden in drie dagen tijd drie trail marathons gelopen. In een prachtige omgeving, vrij van alle prikkels van deze tijd. Het is de bedoeling dat de deelnemers aan de herstelreis deze drie marathons in estafettevorm gaan lopen. Het wordt dus echt een gezamenlijke inspanning, iedereen draagt binnen zijn of haar mogelijkheden bij. Wandelend of hardlopend. We gaan in kleine groepjes met deskundige begeleiding op pad.’
Inspanningsdoelen
Voor alle duidelijkheid: het wordt geen vakantiereisje. De deelnemers worden geacht gemotiveerd aan hun herstel te willen werken door de gestelde inspanningsdoelen te halen. Jacqueline: ‘We gaan ze daar in een voortraject op voorbereiden. Dat doen we in een veilige en vertrouwde omgeving met veel persoonlijke aandacht. Wij zijn erbij om iedereen te motiveren en te stimuleren. Op die manier kunnen we samen grenzen verleggen, collega’s dingen laten presteren die ze niet voor mogelijk hielden. De persoonlijke overwinning aan de finishlijn zal zoet zijn en men keert met een opgeladen batterij weer naar huis. Een stapje dichterbij herstel en inzetbaarheid en met sport en bewegen als ‘gewoonte’ in de rugzak.’
Michel: ‘We voelen ons bevoorrecht dat we dit kunnen doen , met de steun van de NPSB. Je hebt hier geen duur adviesbureau voor nodig. Het is gewoon voor collega’s door collega’s.’
Meer weten over de herstelreis?
Neem contact op met Jacqueline of Michel!
Meer weten over de Stichting NPSB?
Kijk op www.politiesport.nl!