Samen sterk tegen ongewenst gedrag (van collega’s)
Sinds mei 2018 kunnen (kader)leden van de NPB die tijdens hun activiteiten voor de bond met ongewenst gedrag van collega’s worden geconfronteerd een beroep doen op een externe vertrouwenspersoon. Het is oud-collega Tom Heijm, oprichter van het Landelijk Buro Integriteit & Vertrouwenspersoon (LBIV). Lees hieronder waarom het belangrijk is dat je niet schroomt zijn hulp in te roepen en hoe je dat snel kunt doen.
Hoe vaak roep jij ‘Stop!’ onder werktijd? Het woord is onlosmakelijk verbonden met politiewerk. Maar stel je ook grenzen als je collega’s over de schreef gaan? Seksuele intimidatie, discriminatie, pesten en uitsluiten vragen om kordaat optreden. Toch wordt maar zelden ingegrepen. Gek eigenlijk. Misschien wordt het tijd om vaker mensen een halt toe te roepen op de werkvloer.
Grensbewaking
Niets is moeilijker dan collega’s aanspreken op ongewenst gedrag. Maar tegelijk is het de beste manier om grenzen te stellen. Als je op de juiste manier grensoverschrijdend gedrag aan de kaak stelt, is de kans op een gedragsverandering het grootst. Collega’s zijn zich lang niet altijd bewust van de impact van opmerkingen, roddels of grappen.
Verbaal geweld
In een omgeving waarin mensen onder grote druk werken, is verbaal geweld soms dé manier om stoom af te blazen. Toch is het belangrijk om dit soort gedrag een halt toe te roepen. Doe je dat niet, dan worden ongewenste omgangsvormen een gewoonte – een geaccepteerde manier van omgaan met elkaar. Het is veel beter om voor die tijd in te grijpen. Dat geldt niet alleen voor verbaal geweld, maar ook voor bijvoorbeeld discriminatie of pestgedrag.
Aan de kaak stellen
Ongewenste omgangsvormen op de werkvloer kunnen hardnekkig zijn. De eerste stap op weg naar een oplossing is het probleem simpelweg aan de orde stellen. Bespreek het met de collega in kwestie, op een open manier. Vraag of je iemand kort kunt spreken en leg uit met welk gedrag je moeite hebt.
In het gunstigste geval leidt dit tot een goed gesprek waaruit blijkt dat je collega zich van geen kwaad bewust is. Merk je dat het gesprek tot niets leidt? Dan is het tijd om naar je leidinggevende te stappen. Afhankelijk van de aard en ernst van het gedrag doet die er goed aan een vertrouwenspersoon in te schakelen. Eventueel kun je dat ook zelf doen.
Externe vertrouwenspersoon
Een externe vertrouwenspersoon kijkt met een onafhankelijke blik naar ongewenst gedrag op de werkvloer. Dit zorgt voor verrassende inzichten en oplossingen. Toch is het prettig als de vertrouwenspersoon de organisatie goed kent – zeker als het gaat om zo’n unieke organisatie als de politie. Bij Het Landelijk Bureau Vertrouwenspersoon & Integriteit (LBIV) is deze expertise aantoonbaar aanwezig. Oprichter Tom Heijm werkte jarenlang als politierechercheur. Dat maakt hem de aangewezen externe vertrouwenspersoon voor de NPB.
Zit je met een probleem in je maag en wil je een vertrouwelijk gesprek voeren met Tom waarbij je zelf de regie houdt? Dat kan! Vraag een gesprek aan via de NPB-app of via het secretariaat van de NPB.
Direct met Tom spreken? Bel dan 06 – 18 44 24 24 of neem contact op via info@lbiv.nl. Meer lezen? Kijk op www.lbiv.nl.