NPB sponsort PTSS-fietstocht Noordkaap-Doorn
Op maandag 18 juni start de Wounded Warriors Live Ride 2018 in de buurt van Tromsø (Noorwegen). In tien dagen tijd wordt vervolgens ruim 3.000 kilometer gefietst door 60 veteranen en politiemensen met PTSS, jongeren met gedrags- of ontwikkelingsproblemen en hun buddy’s, begeleiding en sympathisanten. Op 27 juni hopen ze aan te komen bij het Veteraneninstituut in Doorn. De NPB is een van de sponsors van deze monsterfietstocht.
Elkaar helpen en samen de verantwoordelijkheid dragen om de eindstreep te halen is de grootste sportieve, lichamelijke en mentale uitdaging van de fietstocht én het leven van de deelnemers.
Grenzen verleggen
Boosheid, verdriet, onmacht, angst. Het hoort allemaal bij de PTSS (posttraumatische stressstoornis) waar deelnemers aan de tocht mee te maken hebben (gehad). Maar er is meer dan dat. Bosnië-veteraan Ton van den Oetelaar is één van de initiatiefnemers en enorm enthousiast: ‘Wij zijn niet de zielige veteranen en politiemensen die PTSS hebben opgelopen. We zijn mensen die willen laten zien, ook aan collega’s in hetzelfde schuitje, dat we met deze ziekte onze grenzen verleggen en veel meer kunnen dan we zelf eerst dachten. En dat doen we nu met een verrekt mooi project.’
Jongeren
De veteranen en politiemensen gaan fietsen met negen jongeren van zorgorganisatie Pluryn. Jongeren tussen de 14 en 22 jaar die met gedrags- of ontwikkelingsproblemen leven. ‘Deze jongeren verlangen net als mensen met PTSS ook naar begrip, steun en een plek in de maatschappij. Dat is waarom we in deze tocht samen optrekken met elkaar. We zoeken de grenzen op en helpen elkaar om onze angst te overwinnen, zonder de problematiek die we ook kennen uit het oog te verliezen,’ aldus Ton van de Oetelaar.
Verder komen
‘Iedereen die heftige dingen meemaakt kan PTSS krijgen. Maar als het je overkomt, zijn er mogelijkheden om jezelf op te richten en verder te komen.’ Jan Willem van de Pol van stichting Waardering Erkenning Politie (WEP) trekt samen met zijn fietskameraad Ton op: ‘Er is erkenning en waardering nodig voor politiemensen en veteranen met PTSS. Dat is een belangrijke voorwaarde voor herstel. Maar alleen dat benadrukken, dat doet de collega’s geen recht. Zij hebben positiviteit en energie nodig en daarom geloven we zo in deze tocht. Samen met een groep bijzonder mooie jongeren.’
Pluryn
Het Noordkaapproject past perfect in de visie van Pluryn, dat ook jaarlijks met een groep jongeren en (jong)volwassenen de Mont Ventoux beklimt. Doel is hen aan te zetten tot meer bewegen, mentale ontspanning en persoonlijke en sociale ontwikkeling. Dat geldt ook voor het fietsen van de Noordkaap naar Doorn. De jongeren beleven een succeservaring die ze niet snel meer zullen vergeten en dat zorgt voor meer zelfvertrouwen.