30 oktober 2019

NPB gastheer Police Youth Conference

Van dinsdag 29 tot en met donderdag 31 oktober is de NPB gastheer van de tweede International Police Youth Conference, samen met zijn Duitse zusterbond Gewerkschaft der Polizei (GdP). Woensdag stond een reeks gastsprekers over actuele thema’s op het programma. Hieronder een verslag van hun bijdragen!

De in Nootdorp verzamelde politiejongeren van over de hele wereld werden vanochtend welkom geheten door NPB-voorzitter Jan Struijs.

Daarna hield minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid de openingstoespraak. Hij benadrukte dat internationale politiesamenwerking een must is vandaag de dag.

'Voor criminelen en criminele organisaties zijn er anno 2019 geen grenzen meer. Kijk naar de internationale drugshandel en cybercriminaliteit. Criminelen gaan supergemakkelijk grenzen over en opereren steeds internationaler. Om goede overall resultaten te kunnen bereiken in misdaadbestrijding, ben je daarom als politie gedwongen om samen te werken met korpsen in andere landen. Omdat je als agent tegenwoordig actief bent in een open samenleving met grensoverschrijdende criminaliteit, is het belangrijk om te leren van je politiecollega’s in andere landen. Niet alleen om te leren over hoe zij hun werk doen, maar bijvoorbeeld ook om meer te weten te komen over hun culturele achtergronden.'

De volgende spreker op het IPYC van de NPB en GdP was collega Danny Makkelie, 15 jaar werkzaam voor de politie, maar inmiddels ook bekend als internationaal voetbalscheidsrechter. In zijn dynamische bijdrage belichtte hij de overeenkomsten tussen het werk van een arbiter en een agent. Volgens hem is het belangrijk dat zij beschikken over dezelfde vaardigheden, zoals presteren onder druk, het nemen van beslissingen op cruciale momenten, kritisch denken, observeren en optreden met compassie, empathie en vriendelijkheid.

Refererend aan het VAR-team waarmee scheidsrechters tegenwoordig samenwerken, benadrukte hij het belang van teamwork om tot goede prestaties en juiste beslissingen te komen. 'Door zijn successen is Formule 1-coureur Max verstappen altijd in het nieuws, maar we zien nooit zijn team,' noemde hij een voorbeeld van teamwork uit een andere sport. 'Dit succes is echter niet alleen Max, maar een teameffort. Ook als agent kun je het niet alleen en daarom moet je volledig kunnen vertrouwen op je collega’s. Samen moet je er rekening mee houden dat je als agent in de ogen van burgers vaak zo goed bent als ‘je laatste game’. Als je één fout maakt, is al je goede werk vaak direct vergeten.'

Hoe lastig het is om onder druk een situatie goed te kunnen beoordelen, bleek toen alle jonge collega’s met een rode of gele kaart hun oordeel mochten geven over overtredingen tijdens internationale voetbalwedstrijden, die op groot scherm werden vertoond.

Vervolgens was het tijd voor enige inspanningen van de deelnemers zelf: een paneldiscussie tussen collega’s uit Duitsland, Denemarken, Zuid-Afrika en Nederland over het politiewerk, het belang van een goede politiebond en de positie en uitdagingen van de politiebonden in de verschillende landen. Uit deze paneldiscussie kwam naar voren hoe groot hun commitment is om zich vanuit hun vakbonden in te spannen voor de belangen van de collega’s in hun land en om internationaal de krachten te bundelen. Unaniem was hun positieve conclusie over het belang van deze tweede internationale conferentie voor politiejongeren van de NPB en de GdP. 

Vloggen
De nieuwste spreker op de rol was Jan-Willem, die binnen de Nationale Politie bekend is als vlogger en social media-specialist. Volgens hem is vloggen een prima middel om het gezag van de politie bij burgers te vergroten door het eerlijke en complete verhaal te laten zien. 'De politie wil vaak alleen tonen waarin zij succesvol is,' aldus Jan-Willem. 'Maar het is belangrijk voor het draagvlak van de politie om ook eerlijk te zijn over zaken die niet lukken. Verder kun je met een video bijvoorbeeld de indruk bij burgers wegnemen dat de politie ‘zomaar ineens’ geweld toepast.'

De wekelijks gepubliceerde vlogs van Jan-Willem hebben inmiddels 220.725 abonnees. Hij hoopt dat dit er in de nabije toekomst een miljoen zullen worden. De video’s genieten volgens Jan-Willem een grote populariteit onder jongeren. 'In de dagelijkse praktijk kunnen wij de jeugd als politie vaak moeilijk bereiken. Een deel heeft zelfs een uitgesproken aversie tegen de politie. Veel jongeren reageren nu positief op onze video’s en vinden het erg leuk om te zien wat wij doen. ‘Ik dacht altijd dat jullie ons alleen maar aan het pesten waren’, is een van hun reacties naar mij. Met de vlogs kunnen we dus een goede connectie met de jeugd maken.'

Collega Renate gaf op de IPYC in Nootdorp een presentatie over het werk van de afdeling Veiligheid, Integriteit en Klachten (VIK) binnen de Nationale Politie. Ook vertelde ze over de (rechts)positie van Nederlandse politieambtenaren tegen wie een intern onderzoek wordt ingesteld.

Zij ging onder meer in op de binnenkomende klachten van burgers over de politie. Deze lopen uiteen van meldingen over excessief politiegeweld, tot klachten over politiehelicopters die de nachtrust verstoren en bezwaren tegen politieauto´s die zonder sirenes de verkeerslichten ´negeren´.

Een taak waarmee zij zich zelf bezighoudt bij de afdeling VIK is ´preventie & integriteit’. ‘We onderzoeken bijvoorbeeld wat er fout of niet helemaal goed gaat. Zo kan er bijvoorbeeld een agent zijn die voor privédoeleinden of puur uit nieuwsgierigheid een politiesysteem heeft geraadpleegd.’

Het programma van woensdag 30 oktober werd afgesloten met workshops. De deelnemers aan de International Police Youth Conference konden kiezen uit vier mogelijkheden, waaronder een workshop Equipment (foto). De onderwerpen van de overige drie workshops waren Cybercrime, Internal affairs en Police training.

Rotterdamse haven
Op de laatste dag van de internationale jongerenconferentie vond een busreis plaats naar de Rotterdamse haven. Daar verzorgde de Zeehavenpolitie een presentatie over haar werk en de rol van de haven in de georganiseerde criminaliteit. Hierna volgde een rondvaart door de haven, met aansluitend een presentatie van de hondenbrigade en het arrestatieteam op een Rotterdamse politielocatie.