Paul Lathouwers NPB-eenheidsbestuurder

Voldoende trainen/Mudmasters

De NPB vindt het belangrijk dat collega’s voldoende fit en gezond zijn om hun werk te doen. Om dat mogelijk te maken moet de werkgever genoeg tijd en faciliteiten ter beschikking stellen. Momenteel streeft de werkgever naar 42 uur IBT per jaar, waarbij de nadruk ligt op toetsen. De NPB wil om te beginnen een verhoging naar 48 uur per jaar. Daarnaast moet de nadruk komen liggen op trainen en minder op toetsen (zie ook: de NPB-Schijf van Vijf).

Persoonlijke noot: 42 uur per jaar is echt veel te weinig, als je ziet waar collega’s dagelijks mee worden geconfronteerd. Een werkgever die van zijn medewerkers inspanningen verwacht waarvoor je topfit moet zijn, moet ze daarvoor ook faciliteren in tijd en middelen. Zelf ben ik jaren werkzaam geweest binnen Defensie. Daar werd tijdens kazerneweken gemiddeld zo’n vier keer per week verplicht gesport. De huidige 42 uur bij de politie steekt daar natuurlijk schril bij af. Nu is vier keer per week misschien wat veel, maar het is wel vreemd dat het verschil zo groot is.

Werkgroep vitaliteit
Een stap in de goede richting is zonder meer het onderzoek van de Werkgroep vitaliteit. Dit gezamenlijke project van de werkgever en de bonden is erop gericht een eind te maken aan de vele fitnessregelingen die nog altijd binnen de Nationale Politie bestaan, overgebleven uit de tijd van de zelfstandige regiokorpsen. Het is de bedoeling dat deze regelingen worden samengebald tot één landelijk, voor iedereen gelijk pakket aan voorzieningen.

Gave hindernissen
Om het belang van voldoende sporten te benadrukken doet de NPB regelmatig mee aan sportevenementen. Op zaterdag 23 september dook een NPB-team op bij de Mudmasters in Biddinghuizen. In totaal 35 personen: leden, kaderleden en collega’s van de werkorganisatie. Ik vond het een geslaagde dag met mooi weer en veel modder, bier en gave hindernissen.

Alle NPB’ers hebben het parcours van twaalf kilometer volledig afgelegd. Dat lijkt misschien niet zo bijzonder, maar dit was het in ieder geval voor één collega wel degelijk. Bij Susanne Daalhuizen (36 jaar jong en collega uit Midden-Nederland) is vorig jaar namelijk MS vastgesteld. Ze ondervindt daarvan nu al behoorlijk wat hinder en weet niet hoe de ziekte zich de komende periode gaat ontwikkelen.

Samen sterk!
Susanne is altijd erg sportief geweest en zij wilde heel graag meedoen aan de Mudmasters. Zij had dan echter wel hulp nodig bij het nemen van de hindernissen. Uiteraard is haar die hulp geboden. Zes collega’s zijn van het begin tot het einde met haar meegelopen. Bij sommige hindernissen was het een beetje puzzelen, maar uiteindelijk heeft Susanne ze allemaal kunnen nemen. Ook dat is samen sterk!

Het was een hele toffe dag en wat mij betreft doen we volgend jaar weer met een team mee. De enige klacht die ik van een aantal (mannelijke) collega’s hoorde ging over het afschaffen van de gemengde ‘carwash’. Volgens sommigen was dat toch wel een stap terug in de tijd en in strijd met het streven naar zoveel mogelijk genderneutraliteit. Iemand meldde zelfs juridische stappen te overwegen ;-)

Meer over:
VGW