21 november 2018

Protesteer mee tegen de pensioenstarheid van Rutte III!

Op dinsdagavond 20 november is het pensioenoverleg tussen vakbonden, werkgevers en het kabinet vastgelopen. Aanstaande zaterdag 24 november houdt de FNV een actiebijeenkomst voor iedereen die bereid is met ons de strijd aan te gaan voor een goed pensioen: op tijd kunnen stoppen, en dan verzekerd zijn van een fatsoenlijk inkomen. Voor iedereen, óók voor zware beroepen en voor flex en ZZP! Meld je aan en wees erbij!

De bijeenkomst begint om 13:30 uur, met een inloop vanaf 12:30 uur. De locatie wordt waarschijnlijk Utrecht, maar in ieder geval een locatie die goed bereikbaar is met het OV. Voor FNV-leden – en dus ook voor NPB-leden – is een gratis treinkaartje beschikbaar. Na aanmelding ontvang je per e-mail nadere informatie en een NS-code waarmee je een gratis treinticket kunt downloaden.

NPB-voorzitter Jan Struijs: ‘Politiemensen zijn getergd door het pensioenaanbod van het kabinet. Ten eerste weigert Rutte in de bres te springen voor de koopkracht van de pensioenuitkeringen, nu en in de toekomst. Daarnaast negeert hij de sociale noodzaak om voor mensen in zware beroepen een tijdige vorm van vervroegd stoppen met werken mogelijk te maken. Dat vereist een ingrijpende fiscale maatregel en het langdurig stopzetten van de stijging van de AOW-gerechtigde leeftijd. Met halfbakken maatregelen blijft het onmogelijk om in CAO’s betrouwbare afspraken te maken over eerder kunnen stoppen na tientallen jaren onregelmatig werk, confrontaties met veel geweld en vele doden, risico lopen op fysieke en mentale blessures. Het pensioenbod van het kabinet is voor politiemensen een teleurstelling en een domper. Ze zien er verdomd weinig in terug van de erkenning en waardering voor hun werk waar politici altijd de mond van vol hebben. Integendeel!’

Dus zet Netflix uit, verplaats die lunchafspraak of neem je tafelgenoten mee, zeg je sporttraining voor één keer af en zorg dat je erbij bent. Nu is het moment om van ons te laten horen! Het nieuws is nog heel vers: wij zijn nog volop aan het werk om alles voor te bereiden. Meld je aan en we houden je de komende dagen automatisch op de hoogte!

Tekst gaat verder onder de foto.

Meer over de mislukte pensioendeal
De vakcentrales FNV, VCP en CNV zijn teleurgesteld over het afbreken van de onderhandelingen. De bonden verwijten het kabinet starheid op alle fronten. Geen pensioen voor zzp’ers. Weigeren om maatwerk mogelijk te maken in sectoren voor mensen met zwaar werk. Star vasthouden aan de veel te lage rekenrente van De Nederlandsche Bank, terwijl de rest van Europa met een veel stabielere rente rekent. ‘We hadden hier een grote doorbraak kunnen maken naar een fatsoenlijk pensioen voor iedereen’, aldus de bonden ‘Het kabinet laat die kans gewoon liggen.’

Vooruitschuiven
Het kabinet wil de beslissing over de stijgende AOW-leeftijd overlaten aan een volgende formatieperiode en een volgend kabinet. De bonden verwijten de overheid dat ze zich al jaren onbetrouwbaar heeft getoond op dit onderwerp. De mensen in het land willen nu duidelijkheid. Dit kabinet moet verantwoordelijkheid nemen en zelf de knoop durven doorhakken. ‘Wij zouden graag zien dat ze deze beslissing belangrijk genoeg vinden om haar niet af te schuiven op een volgend kabinet’, aldus de bonden.

Groeiende oneerlijkheid
De bonden wijzen erop dat miljarden euro’s zijn bezuinigd op de AOW toen dat nodig was vanwege de crisis. Ook op dit moment wordt nog jaarlijks 3 miljard op de AOW bezuinigd. Maar ook nu de crisis voorbij is en de economie goed draait, houdt het kabinet toch vast aan de onhoudbare stijging van de AOW-leeftijd. Dit zorgt voor groeiende oneerlijkheid als het om stoppen met werken gaat, en voor veel persoonlijke ellende bij de mensen die er het hardst voor werken.

Unieke kans gemist
Volgens de bonden is dit niet goed voor Nederland. Het kabinet laat een unieke en historische kans liggen om een fatsoenlijk pensioen voor iedereen te regelen. Pensioen is voor iedereen van belang – daar werk je nu gemiddeld een dag in de week voor. En de mensen die het vroegst begonnen zijn en het zwaarste werk doen, moeten op hun knieën naar een eindstreep kruipen die ook nog eens steeds verder opschuift. Intussen zijn er steeds meer flexwerkers en zzp’ers die helemaal geen pensioen opbouwen – en dus ook niet bijdragen aan de collectieve pensioenopbouw.

Al deze problemen wil dit kabinet voor zich uitschuiven. Ook het probleem dat de pensioenen door de huidige (onnodige strenge) buffereisen nu vaak al 10 jaar inboeten aan koopkracht doordat de reserves niet groot genoeg zouden zijn om geld uit te trekken voor inflatiecorrectie. De bonden verwijten het kabinet dat het door zijn opstelling de ongelijkheid in Nederland vergroot.

Er wordt al maanden actie gevoerd voor een goed pensioen. De bonden gaan nu eerst terug naar de leden en met hen bespreken welke actie ze hierop gaan ondernemen. Nogmaals: zorg dat je erbij bent aanstaande zaterdag 24 november. Meld je aan!

------------------------------------

Han Busker, voorzitter FNV: ‘Het is ongelofelijk jammer dat we er nog niet uit zijn gekomen. Wij willen een oplossing voor de onhoudbare stijging van de AOW-leeftijd en voor het pensioenprobleem van zelfstandigen. Op dit moment wil het kabinet niet bewegen op een structurele oplossing hiervoor. Met tijdelijke oplossingen nemen we geen genoegen, want dan schieten de jongeren en alle andere werkenden er niets mee op.’

Arend van Wijngaarden, waarnemend voorzitter bij CNV: ‘We willen een eerlijke deal voor alle werkenden en geen pech- of gelukgeneraties. We kunnen niet akkoord gaan met het afschaffen van de doorsneesystematiek* als er geen fatsoenlijke compensatie is voor de Nederlanders die daardoor gedupeerd worden in hun pensioenopbouw. Wij zien het niet zitten om miljoenen mensen op te zadelen met een enorm pensioentekort. Daarnaast willen we afschaffing van de RVU-heffing op vroegpensioengebied: voor ons geen boete voor de versleten bouwvakker, havenwerker of politieagent die eerder met pensioen wil.’

Nic van Holstein, voorzitter VCP: ‘Het is net drijfzand, veel blijft nog te onzeker: een stabiel pensioen, het indexatie-perspectief en de compensatie voor de afschaffing van de doorsneepremie. Het kabinet legt enorme risico’s bij werknemers; de compensatie gaat om 60 miljard euro. Wij willen zekerheid. Je koopt ook geen auto in de ontwerpfase, je wilt weten dat het ontwerp de tests doorstaat. De VCP kan de blanco cheque die het kabinet vraagt niet geven.’

* De huidige doorsneepremie houdt in dat werkgevers voor iedere werknemer, ongeacht de leeftijd, hetzelfde percentage aan premie betalen. De kritiek op deze aanpak is dat een euro pensioenpremie die jonge werknemers inleggen hen uiteindelijk evenveel oplevert als hun oudere collega's, terwijl dat geld veel langer vaststaat. Het verschil in rendement gaat naar de gepensioneerden. Dat systeem werkte volgens veel mensen prima in de tijd dat mensen lang hetzelfde werk – bij hetzelfde bedrijf of in dezelfde branche – bleven doen. Het is solidair: je betaalt aanvankelijk mee aan de pensioenen van anderen, maar op een gegeven moment word je zelf ouder en betaalt een ander voor jou. Inmiddels wordt er anders tegenaan gekeken, omdat mensen niet meer hun leven lang hetzelfde doen. En als ze bijvoorbeeld halverwege hun loopbaan besluiten om voor zichzelf te beginnen, hebben ze aanvankelijk te veel hebben betaald voor hun opgebouwde pensioen.

Meer over:
Pensioen