Hogere functie leidt niet altijd METEEN tot hoger salaris
Bij een bevordering hebben politiemedewerkers vanaf de promotiedatum recht op een salarisverhoging, tenzij ze voor hun bevordering al beloond werden in de maximale OVW-uitloopschaal op basis van hun oude functie. In dat geval volgt een loonstijging pas vanaf hun volgende periodiekdatum. Deze regeling is door de Centrale Raad van Beroep als rechtmatig beoordeeld in een door de NPB aangespannen rechtszaak.
Hoe zit die vork in de steel? Dertien jaar geleden spraken de werkgever en de bonden een betere beloning af voor politiemedewerkers met een functie waaraan 24 of meer punten zijn toegekend voor onvermijdelijk verzwarende werkomstandigheden (OVW). Sinds 2012 krijgen deze collega’s na het bereiken van het maximumbedrag in hun functieschaal uitloopperiodieken in de eerstvolgende hogere schaal toegekend. Hun beloning blijft daardoor nog een paar jaar doorstijgen tot ze het maximumbedrag in die hogere schaal hebben bereikt.
Functieschaal blijft gelijk
BELANGRIJK: De toekenning van OVW-periodieken leidt niet tot een wijziging van je functieschaal. Is jouw functie bijvoorbeeld generalist GGP in schaal 7 en heb je inmiddels recht op OVW-periodieken in schaal 8, dan blijft dus officieel functieschaal 7 gelden. Dat is trouwens ook de reden dat door het toekennen van OVW-periodieken je rang niet wijzigt.
Promotieperiodiek
Deze eigenschap van de OVW-uitloopperiodieken (de functieschaal van de ontvanger blijft hetzelfde) kon in de praktijk wrijving opleveren met een andere rechtspositionele afspraak. Sinds jaar en dag was in het Besluit bezoldiging politie (Bbp) namelijk ook geregeld dat politiemedewerkers bij een promotie (minstens) één extra periodiek toegekend krijgen. In de regel is dat dan het eerste salarisbedrag in je nieuwe functieschaal dat hoger is dan het bereikte salarisbedrag in je oude functieschaal.
Dit levert een probleem op als je voorafgaand aan je bevordering al beloond werd in de maximale OVW-uitloopschaal (= het hoogste schaalbedrag) in je nieuwe functieschaal. Dat zou betekenen dat je als promotieperiodiek meteen een eerste OVW-uitloopperiodiek in de volgende schaal zou moeten krijgen. Dat is op basis van het huidige Bbp niet mogelijk. OVW-periodieken zijn geen officiële schaalbedragen waarin de werkgever iemand bij een promotie kan inschalen. Deze extra beloning is alleen te bereiken op basis van ervaringsjaren.
Voorbeeld
Een collega heeft als periodiekdatum 1 april en wordt per 1 november 2023 bevorderd van schaal 5 naar 6 bij Intake & Service. Stel dat zijn salaris voorafgaand aan de bevordering al bestond uit het maximumbedrag in schaal 5 verhoogd met de twee OVW-uitloopperiodieken in schaal 6. Deze al doorgevoerde verhogingen zorgen er dan voor dat hij na zijn bevordering op 1 november nog vijf maanden hetzelfde blijft verdienen als voorheen – het maximumsalaris in zijn nieuwe functieschaal 6. Pas vanaf 1 april 2024 krijgt hij een eerste OVW-uitloopperiodiek in schaal 7 uitbetaald.
Twee periodieken tegelijk
Eigenlijk had het officiële salaris van deze collega na zijn bevordering moeten stijgen van het hoogste bedrag in schaal 5 naar een hoger bedrag in schaal 6. Maar door de OVW-regeling was de werkgever hem inmiddels al het maximale bedrag in schaal 6 gaan uitbetalen. Zijn bevorderingsperiodiek bestaat dus uit het OFFICIEEL MAKEN van de twee al toegekende beloningsverbeteringen. Op basis daarvan krijgt hij vanaf vijf maanden na zijn bevordering (= vanaf zijn officiële periodiekdatum) zijn eerste OVW-uitloopperiodiek in schaal 7.
NPB vraagt rechterlijk oordeel
In het ongunstigste geval kunnen politiemedewerkers die recht hebben op OVW-periodieken na een bevordering dus twaalf maanden moeten wachten op een daaruit voortkomende inkomensverbetering. Dat kan als oneerlijk worden ervaren, zeker afgezet tegen collega’s bij wie door stom toeval bijvoorbeeld maar één maand verschil zit tussen de promotiedatum en de periodiekdatum.
In 2017 heeft de NPB dan ook een rechtszaak aangespannen over deze kwestie. Centraal stond een collega die per 1 januari 2017 was bevorderd van senior in schaal 8 naar operationeel expert in schaal 9. Omdat zijn periodiekdatum ook 1 januari was, duurde het voor hem een jaar voordat zijn promotie hem meer loon opleverde: zijn eerste OVW-uitloopperiodiek in schaal 10 vanuit zijn nieuwe functieschaal 9.
NPB-advocaat Willem de Klein betoogde dat het voor de werkgever een kleine moeite was om deze lange wachttijd te voorkomen. Als het korps de bevordering van deze collega een dag eerder had laten ingaan (per 31 december 2017), dan had hij al vanaf 1 januari 2018 (zijn periodiekdatum) zijn eerste OVW-periodiek in schaal 10 toegekend kunnen krijgen.
Juridisch het laatste woord
Helaas bleek de Centrale Raad van Beroep - de hoogste rechter in ambtenarenzaken - de noodzaak van deze ingreep niet te onderschrijven. De uitwerking van de regelgeving in het Besluit bezoldiging politie (Bbp) kun je eerlijk of oneerlijk vinden, maar naar het oordeel van de Raad is ze niet onrechtmatig.
In zijn uitspraak uit 2018 stelt de Raad: ‘Het Bbp biedt geen ruimte voor toekenning van een OVW-periodiek bij wijze van bevorderingsperiodiek. Verder is het inherent aan het systeem van het Bbp dat de eerste OVW-periodiek na een bevordering niet voor iedereen op hetzelfde moment komt. (…) Dat de korpschef gehouden zou zijn geweest om in het geval van deze politieambtenaar de bevorderingsdatum met een dag te vervroegen teneinde de OVW-periodieken een jaar eerder te kunnen laten ingaan valt dan ook niet in te zien.’
Met andere woorden: in de huidige regelgeving voor het politiepersoneel zit ingebakken dat het bij medewerkers die recht hebben op OVW-periodieken per persoon kan verschillen hoeveel maanden het duurt (maximaal twaalf) voordat een promotie tot een betere beloning leidt. Een teleurstellende uitkomst, maar juridisch wel het laatste woord.
--------------------------------
LEES HIER de volledige uitspraak van de Centrale Raad van Beroep.
De officiële afspraken tussen de werkgever en de bonden over de OVW- periodieken en de promotieperiodieken zijn te vinden in de artikelen 9a en 10 van het Besluit bezoldiging politie (Bbp).