7 oktober 2024

Datalek politie: de meest gestelde vragen

Bij een computerinbraak zijn eind september de zakelijke contactgegevens (Outlook-visitekaartjes) buitgemaakt van alle huidige politiemedewerkers. Die visitekaartjes kon je ooit zelf aanpassen. Daardoor zijn mogelijk ook privénummers toegevoegd. De politiebonden zijn blij dat de werkgever een meldpunt heeft geopend waar collega’s met vragen terecht kunnen. Meer info daarover op het intranet van het korps.

Wat is er nu bekend over de hack?

In de week van 23 tot 29 september is de hack ontdekt. Sinds zondag 29 september is een NSGBO Datalek actief. Vanuit deze Nationale Staf Grootschalig en Bijzonder Optreden is een flink aantal collega’s hard aan het werk om samen met de SGBO’s in de eenheden en specialistische vakgroepen te achterhalen welke risico’s er zijn, welke maatregelen er getroffen moeten worden en hoe dit in de toekomst voorkomen kan worden.

Vorige week is het korps door de inlichtingendiensten geïnformeerd dat de dader zeer waarschijnlijk een ‘statelijke actor’ is. Met andere woorden: een ander land of daders in opdracht van een ander land. Op basis van deze informatie zijn forse beveiligingsmaatregelen ingezet. Om de daders niet wijzer te maken en verder onderzoek niet te schaden, kan daarover niet meer verteld worden.

----------------------------

Waarom heeft de werkgever de informatie van de inlichtingendiensten naar buiten gebracht?

Het korps maakt continue de afweging tussen transparantie en veiligheid. Dit heeft invloed op de momenten waarop wel of niet wordt gecommuniceerd. Het is inmiddels duidelijk dat bij de hack ook een aantal gegevens van partners en recent vertrokken medewerkers is buitgemaakt. Zij hebben geen toegang (meer) tot de interne informatiebronnen over de hack, maar naar beide groepen heeft de politie als de werkgever wel een zorgplicht. Vandaar het besluit om deze nieuwe informatie (zo snel) te publiceren.

----------------------------

Ik ben een oud-collega die heel onlangs met pensioen is gegaan of ergens anders is gaan werken. Hoe weet ik of mijn gegevens bij de hack betrokken zijn?

Als je voor 24 juli 2024 met ontslag bent gegaan, dan zijn je gegevens niet betrokken bij de hack. Heb je na die datum de organisatie verlaten en maak je je zorgen? Neem dan contact op met je oud-leidinggevende. Deze beschikt over de meest actuele informatie om je verder te helpen.

-----------------------------

Ik ben een partner of oud-collega en mijn gegevens zijn bij de hack betrokken. Waar moet ik nu op letten?

Wees komende tijd extra alert op phishingmails of verdachte berichten en telefoontjes. De kans is aanwezig dat je een persoonlijk phishingbericht krijgt met een (vaak) urgent karakter. Dat noemen we spearphishing. Ze lijken afkomstig van een betrouwbaar iemand, maar deze persoon vraagt om ongebruikelijke informatie. Of de afzender vraagt je iets te downloaden of om op een link te klikken.

Denk je dat je een (spear)phishingmail hebt gehad? Klik dan niet op de link en verwijder het bericht.

-------------------------------

Ik word gebeld door onbekende nummers uit het buitenland. Ook op mijn privénummer. Heeft dit te maken met de hack bij de politie?

Voor zover bekend heeft dit geen relatie met de hack. Dergelijke telefoontjes vinden helaas regelmatig plaats. Mocht je gebeld worden door een onbekend nummer uit het buitenland, neem dan niet op en meld het telefoontje bij het meldpunt van Fraudehelpdesk.

---------------------------------

Ik ben een externe partner (bv Raad voor de rechtspraak of het Openbaar Ministerie). Hoe weet ik of mijn gegevens bij de hack betrokken zijn?

Externe personen van wie de gegevens mogelijk zijn gelekt hebben een e-mail ontvangen. De organisaties waarvan zij deel uitmaken zijn eveneens geïnformeerd. Heb je hier nog vragen over, bel dan met 0900-8844.