Ab van der Veen NPB-lid met PTSS

Trainen voor Fjällräven (1)

Zoals je hebt kunnen lezen in het NPB-magazine van april vertrekt er in augustus een heuse expeditie naar Zweeds Lapland om de Fjällräven Classic te lopen. Een hikingtocht van 110 kilometer, die we in vijf dagen afleggen. Zeven collega’s met PTSS, burn-out of depressie lopen de tocht onder begeleiding van het team van vrijwilligersorganisatie Hiking & Adventures en onder andere het project Veilig en Gezond Werken (VGW) van het korps.

Vanuit het hele land lopen collega’s mee, maar vanuit de Eenheid Den Haag wil ik jullie graag laten meebeleven hoe de voorbereidingen lopen. Hoe ik, maar ook het team, de bijzondere reis tot aan de tocht zelf ervaar. Geniet en ‘lijd’ met ons mee!

Bikram Yoga
In maart hadden we de eerste gezamenlijke training: lekker wandelen door de Apeldoornse Bossen met als hoogtepunt een pannenkoek in Hoog Soeren. Kennismaken met het team stond toen voorop. De tweede training volgde op 7 april in Den Haag. Daar heb je een school die Bikram Yoga verzorgt: zesentwintig houdingen en twee ademhalingsoefeningen, negentig minuten lang in een ruimte waarin het veertig graden is. Je traint je hele lichaam, zuurstofrijk bloed stroomt naar iedere cel en je beweegt je complete ruggengraat om je zenuwstelsel te versterken, aldus de website van Bikram Yoga Den Haag.

Spieren trainen
Eerst acclimatiseren in 40 graden… Adembenemend, maar echt niet betoverend. Dan de spieren op gang brengen – wat heb ik er daar een hoop van zeg! Na een half uur merk je echter dat de adem onder controle komt en het lijkt waarachtig wel of je spieren langer worden. Ik wist trouwens niet dat een mens zulke dingen kon doen met zijn lichaam!

Controle
Hoe past dit binnen de training voor een hikingtocht? Het gaat over controle. Je ademhaling beheersen. Je concentratie behouden. In je houding blijven, ook al ben je moe. Controle over je ademhaling betekent dieper in de houdingen gaan en je lichaam en geest versterken. Je ontwikkelt kracht, flexibiliteit, evenwicht en uithoudingsvermogen. Je krijgt meer zelfvertrouwen en het vergroot je zelfbeheersing en dus je vastberadenheid, geduld en concentratievermogen. Kwaliteiten die wij als team goed kunnen gebruiken! Het was 90 minuten afzien meer dan waard.

Tongstrelend
Hierna volgde – hoe kan het ook anders – een heel gezonde lunch. De voorkeur lag denk ik bij een terras met koude (fris)drank, maar het werd een spinazie-gember-appelsapdrankje. Wauw, gewoon lekker dus. Daarna een tafel met ingrediënten voor een zogenaamde Buddha Bowl: een zelf samen te stellen bord met verse groente, vis en rijst. Ook de sfeer eromheen zorgde voor een tongstrelende lunch.

Tent opzetten
Vervolgens kregen we eerst gesponsorde kleding uitgereikt – waarvan op een later moment nog wel foto’s volgen – en onder andere ook onze tenten. Tja, die moet je als proef dan wel opzetten natuurlijk! Uiteindelijk bleek het niet zo moeilijk te zijn, maar de eerste keer waren er toch zeven teamleden nodig om een tentje voor twee personen op te zetten.

Tussen de buffels
Als afsluiter weer niet dat terras, maar een wandeling om even rustig alle prikkels en drukte te verwerken. Al pratend of even lekker rustig in je eigen bubbel iets laten afzakken en alleen de fluitende vogels om je heen! Madestein en de Uithof in Den Haag zijn twee prachtige natuurgebieden, waarin je soms gewoon tussen de buffels door loopt.

Al met al een lange dag, die het team een meer dan voldaan gevoel gaf. Advies van de dag: neem voortaan tijdens elke training die je doet je rugzak mee, gevuld met minimaal tien kilo. Dan kun je geleidelijk wennen aan de 15 tot 20 kilogram die je tijdens de Classic moet meedragen.

Op naar de volgende training in mei, locatie Loosdrechtse Plassen. We kijken ernaar uit!

Meer over:
Blog