Vakkundig bijblijven: politie-CBR-dag 2022
De verkeersveiligheid in Nederland is gebaat bij een goede samenwerking tussen de politie en het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR). Op vrijdag 18 november kunnen politiemedewerkers zich in Utrecht dan ook gratis laten bijpraten over de nieuwe CBR-cursussen die volgend jaar als strafmaatregel van kracht worden. Belangstelling? Meld je vandaag nog aan voor deze leerzame dag!
Aanmelden doe je per e-mail via politiedag@cbr.nl. Je ontvangt dan een bevestiging van deelname retour. De politie-CBR-dag vindt plaats in sportcomplex De Vechtsebanen aan de Mississippidreef 151.
Programma
Wat staat er op het programma? CBR-directeur Alexander Pechtold en landelijk projectleider infrastructuur van de Nationale Politie Paul Broer verzorgen de opening, waarna Nationale Ombudsman Reinier van Zutphen een toespraak houdt over het het belang van het goed informeren van de burger. De rest van de dag staat in het teken van de nieuwe cursussen die volgend jaar als strafmaatregel worden ingevoerd: de educatieve maatregel drugs (EMD) en de lichte educatieve maatregel gedrag (LEMG).
Netwerken
Tussen de presentaties door is er gelegenheid om collega’s te ontmoeten en kun je in gesprek met CBR-medewerkers die alle ins & outs kennen van de maatregelen.
Meer weten of je aanmelden: mail naar politiedag@cbr.nl.
Hoe zit het ook alweer?
Bij een aanhouding vanwege rijden onder invloed bijvoorbeeld of vanwege te hard rijden heeft de politie de wettelijke taak een mededeling aan het CBR te doen. In de strafrechtelijke lijn heb je natuurlijk in eerste instantie de boete en eventueel rijbewijs inhouden (al dan niet tijdelijk). Daarnaast beoordeelt het CBR de mededeling bestuursrechterlijk.
Daar kan een onderzoek of een cursus uit volgen. Een onderzoek wordt gedaan om te beoordelen of de bestuurder geschikt is om deel te nemen aan het verkeer. Een cursus wordt opgelegd om een gedragsverandering te bewerkstelligen bij de bestuurder en zo recidive te voorkomen.
Educatieve maatregelen
We kennen nu de zogeheten Educatieve Maatregel Gedrag en verkeer (EMG - voor hufterig gedrag/te hard rijden), de Educatieve Maatregel Alcohol en verkeer (EMA - voor rijden onder invloed) en de Lichte EMA (voor lichtere, eerste vergrijpen). Daar komen in het nieuwe jaar twee belangrijke nieuwe cursussen bij.
- Educatieve Maatregel Drugs en verkeer (EMD): een cursus na rijden onder invloed van drugs (van lachgas, wiet tot heroïne).
- LEMG: een lichtere versie van de Eductieve Maatregel Gedrag en verkeer. Deze is mede op verzoek van de politie tot stand gekomen, omdat de EMG soms als te zware ‘straf’ wordt ervaren (gemiddeld in tijd twee dagen en in geld € 1.000 - door de bestuurder zelf te betalen).
Ook gaat vanaf 2023 gaat de bestaande maatregel EMG ook buiten de bebouwde kom gelden.