23 februari 2022

NPB: Nederland moet investeren in politie Suriname

De Nederlandse Politiebond slaat alarm: als ons land niet investeert in de Surinaamse politie, dreigt het land ten prooi te vallen aan de georganiseerde misdaad. ‘We moeten iets doen, anders kun je erop wachten dat een enorme stroom Surinamers in Nederland een beter leven komt zoeken’, zegt NPB-voorzitter Jan Struijs.

De NPB heeft premier Mark Rutte en minister Yeşilgöz-Zegerius (Justitie & Veiligheid) vorige week een brandbrief gestuurd. Twee weken geleden brachten voorzitter Struijs en een strategisch adviseur van de bond een werkbezoek aan Suriname. Zij spraken onder meer met de Surinaamse president Santokhi, Surinaamse politiebonden en Surinaamse politiemensen.

Slecht beloond
Struijs zegt geschrokken te zijn van wat hij aantrof. ‘We hebben daar bijvoorbeeld gesproken met een hoofdagente van de politie. Ze was zwanger, maar zat met haar salaris onder de armoedegrens. Door de inflatie en het dure levensonderhoud heeft ze haar auto moeten verkopen en met haar twee kinderen moeten verhuizen naar een kleine woning op het terrein van haar moeder.’ Volgens Struijs is het een schrijnend voorbeeld, en zijn er nog veel meer agenten die naast hun politiewerk alternatieve inkomstenbronnen moeten zoeken. En dat werkt corruptie vervolgens weer in de hand.

Armzalig uitgerust
Een ander schrikbarend voorbeeld is het tekort aan middelen. Uit een interne politiememo over Suriname blijkt dat Surinaamse agenten onlangs tijdens een patrouille een bijzondere wapenvondst deden: een partij kalasjnikovs. De wapens werden uiteindelijk niet in beslag genomen, maar in gebruik genomen. ‘Voor als zij zelf onder vuur komen te liggen’, aldus de memo. Struijs stelt dat de Surinaamse politieagenten te weinig middelen ter beschikking hebben en dus genoodzaakt zijn om het dan maar op deze manier op te lossen.

Onbetrouwbare voorzieningen
Ook zijn er problemen op politiebureaus. Zo is er bij een relatief nieuw bureau een probleem met de watervoorziening, waardoor toiletten niet meer functioneren. Ook is er geen centraal netwerk voor politie-informatie, waardoor criminelen die gezocht worden door het ene politiebureau niet bekend zijn bij andere bureaus. Daarnaast zijn er problemen met het voorgeleiden van aangehouden verdachten bij een onderzoeksrechter, omdat er geen transport kan worden geregeld.

Georganiseerde misdaad
Tegelijkertijd meldt het interne politiememo dat misdaadorganisaties uit Nederland stevige banden hebben met de georganiseerde misdaad in Suriname, met name op het gebied van drugssmokkel en witwassen. ‘In het binnenland van Suriname worden ongebreideld landingsbanen aangelegd. Deze worden door criminele groeperingen gebruikt voor het transporteren van verdovende middelen.’

Witwasconstructies
Ook zijn er stevige zorgen over witwassen. ‘Door de huidige bestaande officiële financiële structuren is er een grote onderstroom van zwart en grijs geld binnen de Surinaamse samenleving.’ Misdaadgroepen zouden via casino’s en geldwisselkantoren witwasconstructies hebben opgezet.

Volgens NPB-voorzitter Jan Struijs staat Suriname op een belangrijk kruispunt. ‘Of de democratie en rechtsstaat krijgen een belangrijke impuls door investeringen in het Surinaamse politiekorps, of de georganiseerde misdaad wortelt zich verder in de democratie. Het is nu of nooit.’

Kwaliteit politiewerk cruciaal
Eerdere plannen die de NPB indiende bij het ministerie van Justitie & Veiligheid zijn volgens Struijs – ondanks mondelinge toezeggingen – blijven hangen en hebben geen resultaat opgeleverd. Daarom heeft de NPB het kabinet nu opnieuw een brandbrief gestuurd en aangedrongen op investeringen in de kwaliteit van de Surinaamse rechtsstaat, te beginnen met een investering van 3,4 miljoen in het verbeteren van de slagvaardigheid van de Surinaamse politie.

Struijs: ‘Het is heel simpel. Als we dat niet doen, dan gaat de situatie in het land snel achteruit. Dan moet je niet gek staan te kijken als er de komende jaren een enorme stroom aan Surinamers naar Nederland zal komen, op zoek naar een beter leven. Het ondersteunen van Suriname is geen keuze meer. Het is van cruciaal belang voor Suriname, maar ook voor Nederland.’

Meer over:
Internationaal