NPB: Bennie S. verdient levenslange opsluiting
De Nederlandse Politiebond wil dat de tot levenslang veroordeelde Bennie S. nooit meer vrijkomt. S. schoot in 1997 de Rotterdamse agente Allegonda Gremmer dood. Omdat die moord 25 jaar geleden plaatsvond, komt de straf dit jaar voor het eerst in aanmerking voor herbeoordeling. Bondsvoorzitter Jan Struijs: ‘Ik ben niet tegen een herbeoordeling, maar de uitkomst kan wat ons betreft niet anders dan negatief zijn.’
Allegonda, die slechts 28 jaar werd, was het eerste en tot nu toe enige vrouwelijke lid van een arrestatieteam (AT). Ze kwam op 28 oktober 1997 om het leven bij een inval in een woning in Den Haag. De Almelose crimineel S. kreeg de zwaarst denkbare straf, maar sinds 2016 is levenslang niet meer automatisch letterlijk levenslang.
Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens bepaalde namelijk dat het onmenselijk is als er geen zicht is op vrijlating. Een speciale commissie van juristen en gedragswetenschappers beoordeelt sindsdien of veroordeelden na 25 jaar cel in aanmerking komen voor re-integratie en uiteindelijk vrijlating.
‘Bikkels met tranen in de ogen’
Daarbij wordt gekeken hoe de veroordeelde zich heeft ontwikkeld, of er kans is op herhaling en hoe slachtoffers of nabestaanden er tegenover staan. Minister Weerwind (Rechtsbescherming) bepaalt of de veroordeelde aan het traject mag beginnen. Uiterlijk twee jaar later beslist de koning of er daadwerkelijk gratie wordt verleend. Hij wordt daarbij geadviseerd door het Openbaar Ministerie en de rechter die de straf heeft opgelegd.
De aanstaande herbeoordeling van de levenslange straf van S. leidt volgens NPB-voorzitter Jan Struijs tot onrust. ‘Ik ben de afgelopen weken overspoeld met bezorgde mails. Er wordt nog steeds met veel warmte over Allegonda gesproken. Het gevoel van verdriet en onrecht is voor veel collega’s nog net zo sterk als 25 jaar geleden. Bij de jaarlijkse herdenking staan zelfs de grootste bikkels met tranen in hun ogen.’
‘Veel leed aangedaan’
Struijs, die met Allegonda samenwerkte op Bureau Marconiplein in Rotterdam-West, is van plan minister Weerwind een brief te schrijven. Daarin roept hij namens meerdere collega’s op een negatief advies te geven. ,,Ik ben niet tegen een herbeoordeling, maar deze man mag wat ons betreft nooit meer vrijkomen. Hij heeft Allegonda in koelen bloede doodgeschoten. Hij heeft haar familie én de politiefamilie veel leed aangedaan. Die maatschappelijke onrust moet meegewogen worden.”
‘We slapen er slecht van’
De ouders van de omgekomen agente gruwen bij de gedachte dat de moordenaar van hun dochter mogelijk op vrije voeten komt. Het ministerie van het Rechtsbescherming heeft hen enkele weken geleden schriftelijk op de hoogte gesteld van de aanstaande herbeoordeling. ‘Daar willen we liever niets over weten. We houden ons hart vast en slapen er slecht van. Dit is een donkere wolk aan onze horizon.’
Een begrip binnen de politie
Allegonda Gremmer, geboren in Veendam, is een begrip binnen de Nederlandse politie. Omdat ze de eerste vrouw was die het AT haalde, maar ook omdat ze de enige AT’er is die tijdens het werk om het leven kwam. Bij haar uitvaart in het Groningse Nieuwolda waren vele honderden Rotterdamse collega's aanwezig. Agenten die in Rotterdam achterbleven, hielden op de Coolsingel een minuut stilte, met hun zwaailichten aan. Bij Bureau Marconiplein is, op voordracht van toenmalig burgemeester Peper, een zijstraat naar haar vernoemd.