2 december 2024

Meer structuur voor Revitaliseren in de natuur

Er zijn geen vraagtekens of ‘Revitaliseren in de natuur’ profijt oplevert voor individuele deelnemers. Uit de gesprekken door onderzoekers van ARQ Impact komen alleen positieve geluiden naar voren. Wel concludeert het onderzoeksinstituut op het gebied van psychotrauma dat stichting Politieveteraan meer structuur moet geven aan het programma. Professionaliseren is een nuttige vervolgstap, aldus het recent gepresenteerde evaluatieonderzoek.

‘Revitaliseren in de natuur’ wordt als programma al enige tijd aangeboden aan politiemedewerkers met mentale blessures. Op verschillende locaties in Nederland kunnen ze in alle rust en veilig bezig gaan met werkzaamheden in de natuur. Activiteiten waarvan de dagelijkse praktijk bewijst dat het zeker bijdraagt aan herstel. Toch werd de noodzaak voor een goede onderbouwing van het programma steeds sterker gevoeld. Daarom hebben NPB en stichting Politieveteraan aan ARQ Kenniscentrum Impact - Nationaal Psychotrauma Centrum de officiële opdracht gegeven voor een evaluatieonderzoek.

Officiële resultaten
Dit onderzoek blijkt uit drie delen te bestaan, legde senior-onderzoeker Hans te Brake uit bij de officiële presentatie van de resultaten. Die vond plaats tijdens een speciaal minicongres van stichting Politieveteraan. ‘Allereerst hebben we bekeken wat de de wetenschappelijke literatuur hierover zegt. Ook zijn er interviews met deskundigen geweest’, vertelde hij. ‘Vervolgens hebben we vragenlijsten voor coördinatoren en deelnemers uitgezet. Met vertegenwoordigers uit die groep hebben we ook langere gesprekken gevoerd.’ De uitkomsten zijn uiteindelijk op een rij gezet en geïnterpreteerd, waarbij ook een begeleidingscommissie van experts werd betrokken.

Professioneel en gestructureerd
De onderzoeker benadrukte nogmaals dat het om een evaluatie gaat en niet om een onderzoek naar de effectiviteit. ‘Die is, als het gaat om psychotrauma zoals PTSS gaat, heel erg moeilijk te meten’, aldus Hans te Brake. ‘Maar de vragenlijsten en interviews laten wel zien dat deelnemers en coördinatoren erg positief zijn over Revitaliseren in de natuur.’ De belangrijkste conclusies uit het onderzoek gaan meer over de organisatie achter het programma. Stichting Politieveteraan kan veel winst boeken door meer te structureren en professionaliseren. De onderzoekers hebben het dan bijvoorbeeld over het vergroten van de kennis en vaardigheden van begeleiders, het opzetten van een deskundige achtervang en het inbouwen van vaste evaluatiemomenten.

Toetsing in de toekomst
De NPB en de stichting Politieveteraan stelden tijdens het minicongres dat ze de aanbevelingen van harte onderschrijven. Datzelfde gold voor Hans van Dolderen, programmadirecteur voor Specifieke Aandacht en Zorg (SpAZ) binnen de Nationale Politie. ‘In de toekomst gaan we externe ondersteuningsinstrumenten zoals dit programma van Politieveteraan toetsen op inhoud en kwaliteit. En we doen een zakelijke toets.’ Met de aanbevelingen uit het evaluatierapport voor ogen schat hij in dat Revitaliseren in de natuur en de stichting Politieveteraan die toetsen gaat doorstaan.