In Memoriam Agnes Boezen
De NPB is ontdaan en verdrietig over het definitieve afscheid van Agnes Boezen. Na een lang ziekbed stierf deze gewaardeerde collega afgelopen vrijdag op slechts 62-jarige leeftijd. We zijn haar veel dank verschuldigd voor het eersteklas vakbondswerk dat ze jarenlang neergezet heeft en zullen haar markante en sympathieke persoonlijkheid niet vergeten.
Er is gelegenheid om afscheid te nemen en de familie te condoleren op donderdag 21 november van 20.00 tot 20.45 uur in uitvaartcentrum DLE Oeverse Bos, Meerdijk in Emmen.
De afscheidsbijeenkomst vindt plaats op vrijdag 22 november vanaf 15.00 uur op bovenstaand adres. De plechtigheid is ook te volgen via een livestream. Vanaf 14.45 uur kunt u inloggen via dle.liveonlinevideo.nl – inlogcode 968924734.
Agnes was een geboren politievrouw, die verknocht was aan het gebiedsgebonden politiewerk. Het bevorderen van de veiligheid en de openbare orde door rechtstreekse contacten met (mede)burgers – dat was haar lust en haar leven. In 2020 vertelde ze in het NPB-bondsblad nog met hoeveel plezier ze als 58-jarige dagelijks als wijkagent aan de slag ging. ‘Dit werk geeft je de gelegenheid in verbinding te staan met alle lagen van de samenleving,’ vertelde ze. ‘Dat is wat ik er zo mooi aan vind.’
Opkomen voor collega's
Samen werken aan oplossingen – dat was de praktische basishouding van Agnes. Het is dan ook niet raar dat ze zich al snel na het begin van haar politieloopbaan ging verdiepen in het vakbondswerk van de NPB. Ze begon vergaderingen van de toenmalige afdeling Noord-Brabant te bezoeken en raakte in gesprek met actieve NPB-leden. De drijfveer daarachter formuleerde ze zelf als volgt: ‘Ik had de behoefte om op te komen voor collega’s en invloed te hebben op hoe de politieorganisatie functioneert.’
Onderhandelen
In die jaren werd een deel van de cao-afspraken nog op korpsniveau ingevuld. De politiebonden hadden toen in elk regiokorps hun eigen onderhandelaars in het arbeidvoorwaardenoverleg met de regionale korpschef, het zogenaamde RGO. Tot 2007 (toen het RGO werd afgeschaft) was Agnes samen met NPB-collega Rob Banis in dat overleg actief om extra pluspunten voor de collega’s binnen te halen.
Verbeteringen bereiken
Ook werd Agnes via de NPB actief in de medezeggenschap. Jarenlang was ze personeelsvertegenwoordiger in de ondernemingsraad van eerst Noord-Brabant, daarna het regiokorps Flevoland en van 2013 tot 2018 van de eerste OR in de eenheid Noord-Nederland. Dat was soms wel een uitputtingsslag, vertelde ze in 2020: ‘Zaken ten goede veranderen vanuit een OR valt niet mee. Dat vraagt vaak een lange adem en de nodige zelfkritiek.’
Rechtshulp
Binnen de NPB kun je op allerlei manieren wat sneller resultaten boeken en dat heeft Agnes naast haar OR-werk dan ook gedaan. Ze liet zich door de NPB opleiden tot individuele belangenbehartiger, zodat ze collega’s binnen haar afdeling kon helpen met deskundige rechtsbijstand. Op dat gebied was Agnes jarenlang een vaste waarde. Op aandringen van een ander veelzijdig NPB-kaderlid uit het Noorden, Rob Andringa, nam ze uiteindelijk ook de coördinatie van de NPB-rechtshulp in Noord-Nederland voor haar rekening. ‘Dat bevalt goed,’ vertelde ze in 2020. ‘Collega’s bijstaan of regelen dat ze worden bijgestaan. In ieder geval zorgen dat ze het gevoel krijgen er niet alleen voor te staan.’
Goed voorbereid
Andringa denkt met grote waardering terug aan zijn vele ervaringen met Agnes, die hij omschrijft als een teamspeler pur sang. ‘Ze was zeer begaan met het wel en wee haar collega’s en beschikte over een scherp luisterend oor. Agnes ging steevast goed voorbereid naar vergaderingen en kon daardoor regelmatig als vanzelfsprekend het woord nemen. Ze wist dan altijd kernachtig uit te leggen wat er zoal speelde.’
Actievoerder
Ook in perioden van cao-acties was Agnes jarenlang een kaderlid op wie je kon rekenen. Ze maakte steevast deel uit van het regionaal actiecomité en droeg met volle inzet een steentje bij om de bedachte acties tot een succes te maken. Ook dat was voor haar een vorm van samen werken aan oplossingen.
Sterke staaltjes
Door haar jarenlange ervaring kreeg Agnes op rechtshulpgebied veel bijzonders voor elkaar. Collega-kaderlid Aukje Hamming herinnert zich dat ze in het belang van een collega de bedrijfsarts uit zijn spreekkamer wist te krijgen. Die ging samen met Agnes mee naar het UWV om de belangen van die gedupeerde collega te helpen behartigen. Dat is redelijk uniek, een zieke medewerker die met zo'n sterke vertegenwoordiging komt opdagen.
In september 2023 moest Agnes zelf vanwege een ernstige ziekte afscheid nemen van haar werk, van het NPB-bestuur en van het IB-team van onze afdeling Noord-Nederland. Daarmee hield het contact niet op. Tot op het laatst heeft Agnes veel telefoontjes, kaarten en bezoek gekregen. Haar directe leidinggevende, Savijanka Veen, tevens voorzitter van de NPB-afdeling Noord-Nederland, hield nauw contact met haar.
Bewonderenswaardig
Op initiatief van Agnes is na haar afscheid de belangenbehartiging van collega’s nog regelmatig ter sprake gekomen tijdens ziekenbezoeken van eenheidsbestuurder Rianne Wisselink en collega-kaderlid Aukje Hamming. Andersom hielpen collega's uit Emmen haar in praktische zin, bijvoorbeeld met een ritje naar het ziekenhuis. Oud-collega's zijn nog in Duitsland op ziekenbezoek geweest toen Agnes daar werd behandeld. Al deze mensen hebben met bewondering gezien hoe ze ook tijdens haar ziekte zo positief mogelijk probeerde te blijven, ondanks de vervelende uitwerkingen van de behandelingen.
Veel te vroeg afscheid
Agnes Boezen was een vakvrouw op politiegebied en een NPB-kaderlid om trots op te zijn. Op beide terreinen heeft ze zich tientallen jaren met hart en ziel ingezet. In 2020 sprak ze de hoop uit dat ‘nog lang gezond te kunnen blijven doen’. Helaas heeft dat niet zo mogen zijn en dat doet ons als NPB veel verdriet. We hadden haar graag nog wat langer in ons midden gezien.
De NPB wenst haar familie, vrienden en collega’s veel sterkte toe bij het dragen van dit grote verlies.
Agnes, bedankt voor alles. We zullen je niet vergeten.