Geweld tegen BOA’s ontoelaatbaar
De rechtbank in Arnhem heeft een man veroordeeld tot een taakstraf van tachtig uur en een schadevergoeding van 1.500 euro na de mishandeling van een BOA. Voor BOA Ger van Hout is het hiermee nog lang niet afgelopen: nog steeds wordt hij dagelijks geconfronteerd met de ervaring van deze buitensporige agressieve aanval.
In juni 2017 loopt Buitengewoon Opsporingsambtenaar Ger van Hout over straat als surveillant wanneer hij drie mensen ziet bij een kampvuur op een vissteiger. Wanneer Ger de drie mannen wil aanspreken om hen staande te houden, wordt hij door een van hen in het water geduwd. Hij rent achter de man aan, maar hij slaat Gert meerdere keren met een visstoeltje. Hoewel Ger geen dodelijk letsel oploopt, heeft hij hechtingen nodig in zijn arm en een jaar later is deze nog steeds niet volledig genezen. Het blijft niet bij zijn arm: bijna een jaar later spookt het incident nog steeds door zijn hoofd. Het beïnvloedt nog steeds de dagelijkse keuzes die hij maakt als toezichthouder en handhaver. Hij voelt zich niet meer veilig op straat wanneer hij alleen aan het werk is.
Geen empathie
In de voorbereiding en vandaag stonden wij Ger juridisch bij in het strafproces. Wij waren daar met een groep BOA’s om een sterk signaal af te geven aan het Openbaar Ministerie en de rechter: met BOA’s moet je respectvol omgaan en je blijft met je handen van ons af. Doe dat niet, dan staan wij samen sterk. In de rechtszaal zitten twee verdachten: de één voor brandstichting, de ander voor de mishandeling van Ger. Maar de twee verdachten reageerden nauwelijks op het bewijs van het OM en leken zich van geen kwaad bewust. Zelfs toen ze tegen het einde van de zitting iets mochten zeggen tegen Ger als de benadeelde boa, bleef elke vorm van empathie uit.
Een blijvende deuk
Het OM eiste 500 euro schadevergoeding voor de emotionele schade, naast een vergoeding voor de gemaakte medische en materiële kosten. Bovenop een taakstraf van 80 uur, waarvan 40 uur voorwaardelijk. Na het voorlezen van de eis kreeg Ger het woord om zijn eis uit te leggen, dit omdat er een groot verschil was tussen zijn eis en die van het OM. De emotionele schade die Ger opliep, is moeilijk in geld uit te drukken, maar 500 euro vindt hij echt te weinig. Nog steeds wordt hij dagelijks geconfronteerd met de deuk die hij heeft opgelopen door deze agressieve aanval. Daarnaast wees Ger ook terecht op de verantwoordelijkheid die het OM landelijk op zich heeft genomen om geweld tegen mensen met een publieke taak veel zwaarder te bestraffen. Want van onze handhavers en hulpverleners blijf je af!
Ook BOA’s verdienen respect
De rechter ging hierin mee en benoemde ook dat je van een BOA moet afblijven. Net zoals van politiemensen, brandweer- en ambulancepersoneel. Zij zijn dag in dag uit het werk om onze omgeving leefbaar te houden door op te treden tegen overtredingen die ons allemaal raken. Iedere dag verlenen zij hulp, zelfs aan de verdachten mocht dat in de toekomst nodig zijn. Dat je dan zo agressief wordt is ontoelaatbaar en verdient een passende straf. Eén waardoor BOA’s voelen dat zij net zo gewaardeerd en beschermd worden als de politie. Vandaar dat de rechter meeging in de eis van de Officier van Justitie en in sommige opzichten zelfs verdubbelde.
Het vonnis
Nadat alles gezegd was, sprak de rechter het volgende vonnis: de man die Ger heeft mishandeld, moet hem een schadevergoeding betalen van 1.500 euro. Verder legde de rechter de verdachte een taakstraf op van 80 uur. Een verdubbeling van de eis omdat de man niet zomaar iemand mishandelde, maar een BOA in functie. Om te voorkomen dat hij dat nog een keer zou doen, kreeg hij een voorwaardelijke gevangenisstraf van 1 week, met een proeftijd van twee jaar. Als hij binnen die twee jaar nog een keer de fout in gaat, moet hij een week de gevangenis in.
Ger, en daarmee alle andere BOA’s, zijn door deze uitspraak terecht in bescherming genomen door het OM en de rechter. Een krachtig signaal: van onze handhavers en hulpverleners blijf je af! Wij zijn blij dat we als Nederlandse BOA-bond Ger konden bijstaan en we zijn trots op de juristen die dagelijks onze leden helpen.
KLIK HIER voor een artikel over deze zaak in de Gelderlander!