22 november 2024

Politie moderniseert teksten eed en belofte

Vanaf 1 januari 2025 hanteert de Nationale Politie nieuwe teksten voor het afleggen van de eed en de belofte. Dat is het gevolg van een afspraak tussen de werkgever en de bonden in de politie-cao 2024-2025. De nieuwe teksten zijn makkelijker te begrijpen en bieden de ruimte om de eigen geloofsovertuiging te laten doorklinken. Dat maakt de eed betekenisvoller.

De eed (religieus) of belofte (niet-religieus) afleggen is een belangrijk ritueel bij de start van een functie bij de politie. Je verklaart dan dat je je werk op eerlijke manier hebt verkregen en zult uitvoeren. De uit te spreken teksten zijn voorgeschreven in artikel 9 van het Besluit algemene rechtspositie politie (Barp) en hebben sinds jaar en dag een christelijke inslag.

Begrijpelijk en inclusief
De werkgever en de bonden vonden het hoog tijd om te erkennen dat steeds meer collega’s een ander geloof hebben dan het christendom. Vandaar dat in de meest recente cao is afgesproken artikel 9 van het Barp aan te passen en de teksten voor het afleggen van de eed en de belofte moderner (begrijpelijker) en inclusiever te maken.

God naar keuze
Met ingang van 1 januari volgend jaar kunnen collega’s bij de aanmelding voor de beëdiging opgeven op welke god ze de eed willen afleggen. Uiteraard blijft het gewoon mogelijk om te kiezen voor de belofte in plaats van de eed.

Divers Vakmanschap
Het Netwerk Divers Vakmanschap heeft geholpen bij het realiseren van deze vernieuwing. Die zorgt ervoor dat de politiesector aansluit bij de Rijksoverheid en Defensie, waar de teksten voor de eed en belofte al eerder begrijpelijker en inclusiever zijn gemaakt. 

Inclusieve arbeidsvoorwaarden
Het inclusiever maken van de arbeidsvoorwaarden is al jaren een belangrijk onderwerp in de cao-overleggen. De werkgever en de bonden zien dit als een noodzakelijke ontwikkeling om duidelijk te maken dat bij de politie iedereen welkom is en zichzelf mag zijn.  

Meer over:
cao 2024-2025