Nine Kooiman Bondsvoorzitter

Bedrijfsvoering als ruggengraat van de organisatie

Hoe lang werk je al in blauw? En waar heb je allemaal gediend? Het zijn de twee vragen die bij elk voorstelrondje binnen de politieorganisatie terugkomen. Ik heb dit nooit begrepen. Als je bij de Nationale Politie werkt, dan ben je gewoon blauw. Laten we daarom stoppen met kleurcoderen en achtergronden benoemen. Als je bij de politie werkt, dan is dat wat er toe doet.

Op bezoek bij HUB50 is het een bonte verzameling aan kennis en kunde aan mijn tafel. Het Politiedienstencentrum (PDC) omvat zoveel verschillende vakgebieden zoals o.a. functioneel beheer, wagenpark, IT, onderhoud, inkoop, aanbestedingen, ontwikkeling en innovatie, huisvesting, facilitair, logistiek. En dan zijn er groepen die we nu enorm passeren. Het is een bont geheel aan disciplines en professionals. Maar ze werken allemaal aan een doel: zorgen dat de politie haar werk kan blijven doen opdat we allemaal waakzaam en dienstbaar zijn voor de samenleving.

Bedrijfsvoering is beter
Overigens volgt meteen de opmerking dat we het beter ‘bedrijfsvoering’ kunnen noemen. Want door de afkorting PDC te gebruiken, blijven bijvoorbeeld de stafmedewerkers bij de korpsleiding buiten beeld. Bovendien straalt de term ‘dienstencentrum’ toch een soort van vrijblijvendheid uit. Dat collega’s van de geboden diensten gebruik kunnen maken als het ze uitkomt. Maar als je goed naar alle werkzaamheden kijkt, ben je meteen doordrongen van het essentiële karakter. Zonder de sterke ruggengraat die de bedrijfsvoering vormt, kan de sterke arm niet functioneren.

Expertise komt van pas
Het is trouwens goed dat vooral via bedrijfsvoering veel expertise van buiten naar binnen wordt gehaald. Expertise die goed van pas zal komen bij de vele uitdagingen die op het pad komen van het PDC. Denk bijvoorbeeld maar eens aan innovatie IV, digitalisering, de NAVO-top, beschermingsmiddelen voor de jaarwisseling, de nieuwe smartphone of de nieuwe ov-kaart. Een kleine opsomming van zaken en nieuwe uitdagingen die de gehele politieorganisatie raken.

Een geheel
Bij de opzet van de Nationale Politie zijn er veel ingrijpende beslissingen genomen. Het centraliseren van activiteiten - met name die van de bedrijfsvoering - is er zeker zo een geweest. Ook is er een harde knip gemaakt tussen beleid en uitvoering. Veranderingen die in elk geval collega’s van verschillende disciplines uit elkaar hebben gehaald en de organisatie juist hebben versnipperd. Terwijl we toch met z’n allen een geheel vormen. Spieren hebben een ruggengraat nodig om te functioneren, en omgekeerd.

Doen het samen
Als je in gesprek gaat met de medewerkers van de bedrijfsvoering merk je in elk geval meteen betrokkenheid en trots. Zoals je die ook zo vaak bij hun collega’s in blauw ziet. Er is ook duidelijk de behoefte aan onderlinge contacten en het samenspel. Zowel in het werk als daarbuiten. Ook als politiebond zie ik daar een taak. Bruggen slaan doe je immers samen.