23 augustus 2024

Fiscaal voordeel NPB-contributie 2024

NPB-leden in actieve dienst kunnen een flink deel van hun maandelijkse vakbondscontributie terugkrijgen door het totale in 2024 betaalde bedrag in november te laten aftrekken van hun brutoloon. Je betaalt dan eenmalig over een lager bedrag loonbelasting en sociale premies, met als gevolg een hoger nettoloon. LET OP: je moet dit fiscale voordeel VOOR 1 NOVEMBER aanvragen in YouForce!

Wat moet je doen om dit fiscale voordeel voor het jaar 2024 binnen te halen? Heel simpel: voor 1 november in Youforce melden dat je gebruik wilt maken van deze optie in de zogenaamde RAP-regeling - de Regeling ruilmogelijkheden arbeidsvoorwaarden politie. De tegels in Flex Benefits die je daarvoor moet gebruiken zijn sinds 1 augustus beschikbaar.

Automatisch uitruilen
Je kunt er in YouForce ook voor kiezen je vakbondscontributie jaarlijks automatisch te laten uitruilen via de bruto eindejaarsuitkering. Heb je dat ooit al gedaan, dan hoef je voor 2024 geen aparte aanvraag meer in te dienen.

Volledig jaarbedrag
Voor alle duidelijkheid: de uitruil met de eindejaarsuitkering in november betekent NIET je slechts 11/12-de deel van de vakbondscontributie over 2024 kunt laten verrekenen. Je kunt het volledige bedrag dat je in 2024 aan NPB-contributie hebt betaald opvoeren - dus bijvoorbeeld twaalf keer het maximale maandbedrag van € 17,50.

Betalingsbewijs nodig?
Is je contributie betaald via inhouding op het salaris, dan is uiteraard geen betalingsbewijs nodig. Betaal je rechtstreeks aan de bond (via een machtiging), dan kun je bij de NPB-ledenadministratie een betalingsverklaring aanvragen (la@politiebond.nl).

Wees er op tijd bij!
LET OP: Maak je te laat werk van deze fiscale faciliteit, dan gaat ze voor het jaar 2024 definitief verloren. Noch jij noch de NPB kan op dat gebied dan nog iets fixen.