Visie politiemensen op regulering xtc-gebruik
Hoe kijken politiemedewerkers aan tegen de praktische mogelijkheden om het gebruik van xtc/mdma te reguleren? Daarover wil een onderzoeksgroep van de Universiteit Utrecht op maandag 26 september tussen 18:00 en 20:00 uur graag (anoniem) in gesprek met een groep van zes tot tien politiemensen. Voor een maaltijd wordt gezorgd. Belangstelling? Meld je dan vandaag nog aan!
Het reguleren van xtc/de stof mdma is een terugkerend onderwerp in het publieke debat. Meerdere denktanks hebben recent betoogd dat het legaliseren van de productie en verkoop van mdma gunstig zou uitpakken voor de veiligheid, het milieu en de volksgezondheid. Het kabinet is bezig een staatscommissie op te richten die het therapeutisch gebruik van mdma gaat bestuderen. En de Amsterdamse coalitie is zelfs van plan een pilot op te zetten rond het legaliseren van niet-medisch gebruik van mdma.
Xtc-winkel
Opvallend genoeg staat zelden de vraag centraal of reguleren een realistische beleidsoptie is. Om het antwoord op die vraag te onderzoeken is in Utrecht een pop-upwinkel geopend, waarin drie potentiële xtc-verkooppunten zijn nagebouwd: een (smart)shop/winkel, een apotheek en een feest/club.
Sociaal vraagstuk
Bezoekers aan elk fictief verkooppunt krijgen vragen voorgelegd over de voorwaarden van verkoop: de leeftijdsgrens, de marketing, de dosering van pillen, de registratie van gebruikers, het type voorlichting dat gewenst is en de omgang met andere drugs als mdma gereguleerd is. De antwoorden die bezoekers achterlaten worden geanalyseerd en gebruikt om meer inzicht te krijgen in dit sociale vraagstuk.
Politieke aandacht
De xtc-winkel is een initiatief van Drugsmuseum Poppi in samenwerking met de Universiteit Utrecht. Het experiment trekt veel politieke aandacht, met als hoogtepunt een werkbezoek van minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid op 17 augustus (samen met wethouder Eelco Eerenberg).
Visie politiemensen
In het eindrapport van de Universiteit Utrecht mag de visie van politiemensen op de praktische mogelijkheden om xtc-gebruik te reguleren niet ontbreken. Belangstelling? Meld je dan aan voor de tour door de xtc-winkel (half uurtje) en het focusgroepgesprek daarna (ongeveer een uur) onder leiding van twee onderzoekers van de Universiteit Utrecht: dr. Stephen Snelders en dr. Damián Zaitch.
Aanmelden
Aanmelden doe je door te mailen naar Rafaela de Quadros Rigoni.
Uiteraard worden je gegevens vertrouwelijk behandeld. Het gaat zoals gezegd om een anonieme discussie; in het onderzoeksrapport wordt niet verwezen naar concrete personen of (deel)organisaties.