30 augustus 2024

RVU-actie politiebonden: ruim baan voor A12-klimaatmars

Van 8 tot en met 14 september houdt Extinction Rebellion opnieuw een A12-mars. Actievoerders lopen in zeven dagen van Arnhem naar Den Haag en blokkeren daar als sluitstuk de A12. De politiebonden hebben besloten hun eigen acties voor behoud van een vroegpensioenregeling te koppelen aan deze demonstratie. Dat betekent dat de politie niet zal reageren op verzoeken van burgemeesters om de mars te beëindigen.

De politie is alleen aanwezig om de veiligheid van de deelnemers aan de mars en andere weggebruikers te waarborgen. Verder legt de politie tijdens de afsluitende blokkade in Den Haag het werk neer.

De politieacties voor een fatsoenlijk vroegpensioen richten zich zeker op evenementen en demonstraties die om een grootschalige inzet vragen. Door het onevenredig groot beslag op de capaciteit en de aard van de gevraagde inzet dragen ze in hoge mate bij aan de zwaarte van het politiewerk.

Voetbalwedstrijden horen in deze categorie. Maar hetzelfde geldt zeker ook voor de acties die Extinction Rebellion organiseert. De A12-mars van 8 tot en met 14 september is hiervan een sprekend voorbeeld. Daarom kiezen de politiebonden ook nadrukkelijk voor deze demonstratie om hun roep om een goede Regeling Vervroegd Uittreden (RVU) kracht bij te zetten.

Geen ingrijpen
De actie van Extinction Rebellion bestaat uit een mars van enkele dagen. Vanaf 8 september beginnen de deelnemers vanuit station Arnhem te lopen. In etappes via verschillende stations komen ze dan uiteindelijk uit in Den Haag. Daar wordt de snelweg de hele zaterdag geblokkeerd door de demonstranten.

Tijdens de actie zal de politie niet reageren op oproepen van de betrokken burgemeesters om in te grijpen en de mars of de blokkade te beëindigen. Politiemensen zullen tijdens de mars van Extinction Rebellion hooguit toezien op de veiligheid van de deelnemers en de andere weggebruikers.

Tijdens de gehele blokkade van de A12 op zaterdag 14 september is er geen politie aanwezig. In plaats daarvan verzamelen de ingezette politiemensen zich van 11.00 tot 17.00 uur voor een speciale vakbondsbijeenkomst. Die vindt plaats op een andere locatie.

Acties nemen toe
De politiebonden zien de aangekondigde RVU-actie rond de A12-mars van Extinction Rebellion als een passend vervolg in de lijn van acties. Omdat de gevraagde reacties vanuit het kabinet uitblijven, worden krachtigere middelen noodzakelijk. De huidige acties rond de voetbalwedstrijden in de Eredivisie horen zeker bij de sterkere signalen. Datzelfde geldt voor deze actie. De politiebonden waarschuwen dat de impact van de acties snel in sterkte zal toenemen als de regering blijft nalaten om daadkrachtig te handelen op de eis voor een goede RVU.

Meer over:
RVU