NPB: Vuurwerkverbod is goed nieuws, trage invoering niet
De NPB heeft met gemengde gevoelens gereageerd op de uitkomst van de stemming in de Tweede Kamer over een algeheel verbod op consumentenvuurwerk. Van de 150 volksvertegenwoordigers stemden er vanmiddag 94 voor deze wetswijziging. Daar staat tegenover dat een meerderheid van 77 Kamerleden stemden voor een motie om het verbod hoe dan ook pas na de volgende jaarwisseling te laten ingaan.
In de politiewereld was vorige week donderdag al teleurgesteld gereageerd op de melding van het kabinet dat het laten ingaan van een algemeen vuurwerkverbod nog minstens anderhalf jaar zou duren als vandaag een meerderheid voor het wetsvoorstel van GroenLinks/PvdA en de Partij voor de Dieren zou stemmen. Een motie van JA21 en BBB om de invoering sowieso niet eerder te laten ingaan dan voor de jaarwisseling 1926/1927 werd vanmiddag gesteund door SP, PVV, VVD en FvD.
Vuurwerkgeweld
NPB-voorzitter Nine Kooiman: ‘Hulpverleners zitten niet te wachten op nog een jaarwisseling zonder vuurwerkverbod. Hoe langer je dit besluit uitstelt, hoe moeilijker het wordt voor ons. Het vuurwerkgeweld tegen agenten is de afgelopen jaren fors toegenomen. Het is niet voor niets dat er nu een verbod komt. Ik snap dat politici eerst de randvoorwaarden goed geregeld willen hebben, maar je moet ergens beginnen.’
Ook de waarnemend voorzitter van politievakbond ACP, Ramon Meijerink, verklaarde zich zorgen te maken over de consequenties als het verbod over de komende jaarwisseling heen wordt getild. ‘Mensen zouden nog één keer alles uit de kast kunnen halen omdat ze weten dat het daarna niet meer mag. We moeten voorkomen dat het nog één keer los gaat.’
Kamerdebat
Donderdagavond 3 april vond een afrondend Kamerdebat plaats over het wetsontwerp van Groen Links/PvdA en de Partij voor de Dieren voor een algeheel verbod op het afsteken van consumentenvuurwerk, voorafgaand aan de stemming van vandaag.
Staatssecretaris Chris Jansen van Openbaar Vervoer en Milieu (FOTO) onderstreepte donderdagavond dat het kabinet na het aannemen van het voorstel nog flink wat tijd nodig zal hebben om de wetswijziging te realiseren. Dat komt onder andere doordat nog uitgewerkt moet worden hoe kan worden voldaan aan alle eisen die partijen op tafel hebben gelegd voor het instemmen met een vuurwerkverbod.
Zo willen de ChristenUnie en VVD dat dorps- en buurtverenigingen onder voorwaarden wél vuurwerk mogen afsteken. De VVD wil dat er eerst een plan komt voor het handhaven van het vuurwerkverbod. Ook moet de vuurwerkbranche financieel worden gecompenseerd. Het is de vraag hoe snel op die punten bevredigende resultaten kunnen worden geboekt.
Minstens anderhalf jaar
De PVV-bewindsman hield staande dat voor het zorgvuldig doorlopen van het formele wetgevingsproces sowieso al anderhalf jaar nodig is. Meerdere politieke partijen trokken dat in twijfel en maanden hem zich in te spannen om te zorgen dat het vuurwerk de komende jaarwisseling al van kracht kan zijn. Ook de politiebonden zijn daar erg op gebrand. NPB-voorzitter Nine Kooiman: ‘Het wordt voor ons gigantisch balen als dat niet gaat lukken.’
Extra veiligheidsmaatregelen
De Nationale Politie steunt de oproep van de bonden. ‘Nu er een politieke meerderheid is willen wij ook zo snel mogelijk een verbod. Als dat met een jaar wordt uitgesteld moeten we ons voorbereiden op een heftige jaarwisseling en goed nadenken hoe we onze mensen dan zo veilig mogelijk kunnen laten werken. Het kan zijn dat we dan eerder een stapje terug moeten doen’, aldus een woordvoerder.