Meepraten over het NPB-beleid? Wees erbij op 15 mei!
Hoe heeft de NPB het afgelopen jaar gefunctioneerd en gepresteerd en wat moet er zo snel mogelijk anders en beter? Op donderdag 15 mei komen NPB-leden uit het hele land naar Baarn om daarover met het bestuur te spreken. Ze vormen die dag samen een NPB-ledencongres, het machtigste orgaan binnen de vereniging. Wil jij daar in 2025 ook deel van uitmaken? Meld je dan aan als kandidaat-congresganger!
De NPB is een vereniging en dat betekent dat de leden via allerlei vormen van democratische besluitvorming het beleid bepalen. Het wettelijk voorgeschreven kroonjuweel op dat gebied is de jaarlijkse algemene ledenvergadering (ALV). Vanuit alle dertien NPB-afdelingen komen dan afgevaardigden bij elkaar en vormen samen een met stemrecht uitgerust ledencongres.
Een belangrijk gezelschap, want zij zijn degenen aan wie het bestuur verantwoording moet afleggen voor zijn doen en laten. Dat kan tijdens een ALV leiden tot een mix van warme complimenten voor gerealiseerde zaken, openhartige kritiek op minder geslaagde bestuurlijke acties en interessante voorstellen voor beleidswijzigingen en/of nieuwe initiatieven.
Ben jij een NPB-lid dat wel eens een kijkje wil nemen in de machinekamer van de bond en misschien zelfs wel wil meepraten (of zelfs meestemmen) over bepaalde besluiten? Kom dan op donderdag 15 mei als congresganger naar het NPB-hoofdkantoor in Baarn!
Belangrijk om te weten!
- Je vooraf aanmelden bij je afdeling is noodzakelijk. De bond is wettelijk verplicht goed te registreren wie als vertegenwoordiger van de andere leden deel uitmaakt van het congres.
- Je vooraf aanmelden is ook heel gemakkelijk: je doet het in een handomdraai VIA DIT DIGITALE FORMULIER. Wij zorgen dan dat je aanmelding terechtkomt bij je afdeling. Die stelt uiteindelijk vast wie er (met stemrecht) naar het congres worden afgevaardigd.
Ook belangrijk om te weten!
- Voor het deelnemen aan de ALV op 15 mei kun je vakbondsverlof aanvragen.
- Congresgangers ontvangen in de aanloop naar de ALV een link naar
--- het definitieve dagprogramma,
--- de vanuit de afdelingen ingediende voorstellen en de reactie van het bestuur daarop,
--- het bondsverslag 2024 en
--- andere informatie die kan bijdragen aan een constructieve, toekomstgerichte ledenvergadering.
Dagprogramma
Globaal gesproken zal de ALV bestaan uit drie gedeelten.
1. Actualiteiten
Om te beginnen zal bondsvoorzitter Nine Kooiman inzoomen op een aantal actualiteiten waar de NPB in het voorjaar van 2025 mee te maken heeft. Denk daarbij aan
- het nieuwe stelsel beroepsgerelateerde gezondheidsklachten;
- het politieke akkoord over een algeheel vuurwerkverbod vanaf 2026/2027;
- de gevolgen voor de politie van de NAVO-top in Nederland;
- de onderhandelingen over een nieuwe politie-cao;
- de komende OR-verkiezingen binnen de politie en
- de plannen van het hoofdbestuur voor het laatste jaar van zijn huidige termijn. Prominent onderdeel daarvan is het project NPB 2030: het leggen van de basis voor een zorgvuldige reorganisatie van de NPB nu de beoogde samensmelting met alle andere politiebonden (nu nog twee: de ACP en Equipe) voorlopig van de baan is.
2. Terugblik en evaluatie 2024
Daarna zal bondssecretaris Kees Wijnen met het congres het jaarverslag 2024 doornemen en eventuele vragen beantwoorden over
- de gerealiseerde loonsverhogingen in 2024,
- de invoering van het Individueel Keuzebudget sinds 1 januari 2025
- de acties van de politiebonden voor een fatsoenlijke vroegpensioenregeling
- de instemming met de nieuwe pensioenregeling van ABP vanaf 2027
- de binnengekomen hulpvragen en nieuwe dossiers bij de landelijke afdeling individuele belangenbehartiging (IB)
- het fuseren van politiebond ANPV met de NPB.
De voorzitters van de NPB-afdelingen zal gevraagd worden in maximaal drie minuten iets te vertellen over de belangrijkste ontwikkelingen en/of hete hangijzers waar ze mee te maken hebben gekregen of verwachten te krijgen.
In zijn hoedanigheid als waarnemend bondspenningmeester zal Kees Wijnen tot slot ook het in 2024 gevoerde financiële beleid en de verwachtingen voor 2025 kort toelichten.
3. Congresvoorstellen plus afscheid Albert Springer als bestuurder
Na een heerlijke warme lunch zal het congres zich buigen over vijf voorstellen die door de afdelingen Limburg en Amsterdam zijn ingediend.
Ook zal op gepaste wijze worden teruggekeken op 12,5 jaar Albert Springer als dagelijks bestuurder van de NPB. Albert volgde in de herfst van 2012 Jan Willem van de Pol op als bondspenningmeester en ontplooide zich al snel als een gezichtsbepalende figuur binnen de NPB.
Veel indruk maakten daarbij zijn kennelijk onuitputtelijke toewijding en energie. Die toonde hij als landelijk actieleider tijdens het intensieve cao-actiejaar 2015, maar ook vanaf 2019 als voorvechter van het ombouwen van de vier in Nederland opererende politiebonden tot één politievakorganisatie. Enorme inspanningen, zeker als je bedenkt dat hij daarnaast ook nog het openbare leven in Eext in goede banen moest leiden.
Begin maart besloot Albert zijn functie een jaar eerder dan gepland neer te leggen, in de hoop het bestuur daardoor te helpen aan een extra impuls bij het maken van nieuwe toekomstplannen voor de NPB.
--------------------------------------
Al met al genoeg interessants te bespreken...
Dus MELD JE VANDAAG NOG AAN als kandidaat-congresganger.
Graag tot ziens op donderdag 15 mei!