2 juni 2022

Loopbaanperspectief surveillanten binnen handbereik

Politiecollega’s die werken als surveillant (assistent medewerker GGP) zijn al jaren op zoek naar loopbaanperspectief. Na lang wachten en een pilot met drie klassen in de eenheid Amsterdam kunnen collega’s met deze functie zich inmiddels via YouForce aanmelden voor een doorstroomtraject. Samen met Paul Lathouwers (NPB), Ramon Meijerink (ACP) en betrokken collega’s lopen we hier kort samen doorheen.

Voor veel politiemensen was het ooit een droom om aan de slag te mogen binnen de politieorganisatie. Eenmaal binnen blijkt, net als bij elke andere organisatie waar 60.000 mensen werken, dat loopbaanperspectief niet zozeer een recht is als wel iets waar je actief naar op zoek moet. Als persoon of als groep samen met de vakbonden én de werkgever.

Landelijk doorstroomtraject N2/N3
Het verhaal over loopbaanperspectief voor surveillanten binnen de politieorganisatie is er een van de nodige beloften. Zoektochten naar hoe die vorm te geven, maar bovenal een verhaal over loyale collega’s met een overduidelijk blauw hart die regelmatig teleurgesteld zijn. En nu? Het lijkt erop dat er een manier is gevonden voor het verdiende loopbaanperspectief van deze collega’s. De pilot van het kwalificatietraject N2/N3 in Amsterdam verloopt positief en inmiddels is in YouForce een tegel geopend om ook de collega’s binnen deze groep uit andere eenheden toe te laten tot een landelijk doorstroomtraject.

Surveillant aan de kant
Het zijn vooral de betrokken collega’s zelf die onophoudelijk aandacht hebben gevraagd voor hun loopbaanperspectief. Een deel van hen heeft helaas besloten de politieorganisatie te verlaten. Toch zijn er nog steeds honderden collega’s die vol overtuiging bij de politie werken als surveillant en willen doorstromen. Paul Lathouwers (NPB) en Ramon Meijerink (ACP) zijn enorm betrokken geraakt bij deze groep surveillanten. Paul: “Deze mensen is het nodige beloofd, maar die beloften zijn simpelweg niet nagekomen. Het voelde oneerlijk voor de surveillanten én voor mij. Ik ben blij met het nieuwe kwalificatietraject en heb er zeker vertrouwen in dat het goed komt. Al snap ik ook dat mensen eerst het resultaat willen zien en dan pas geloven.”

Meer horen over dit onderwerp? Luister naar deze podcast.

Collega’s aan het woord

Hieronder volgen de verhalen van twee politiecollega’s: Galid neemt al deel aan het doorstroomtraject N2/N3 en Roy gaat over enige tijd van start.

Galid Baalbaki (25): ‘Het is zoeken en soms geduld hebben’

Galid stond in 2017 voor een keuze, wachten totdat er een functie als hoofdagent beschikbaar was of aan de slag gaan als surveillant in de eenheid Amsterdam. Hij koos voor dat laatste, ondanks dat hem werd verteld dat de kans om door te stromen beperkt was. Na 3,5 jaar in de arrestantenzorg en in verschillende flexteams besloot hij deel te nemen aan een pilot om door te stromen richting de functie van medewerker GGP (niveau 3).

“Een pilot vraagt soms om geduld”, aldus Galid. “Hoe kan ik mij verder ontwikkelen als ik dit papiertje op zak heb en praktische zaken zoals hoeveel tijd heb je nodig om bepaalde stof goed tot je te nemen? Het is samen zoeken, hopelijk met als resultaat dat het voor de collega’s die volgen tot een beter doorstroomtraject leidt.” Zelf heeft Galid een duidelijk doel voor ogen. ‘Werken met politiehonden lijkt mij een mooi specialisme, maar wie weet verandert mijn voorkeur wel naarmate ik de organisatie beter leer kennen.”

Roy Schraa (34): ‘Ik kan niet wachten om te starten’

Roy startte in 2008 met zijn opleiding en rondde deze in 2010 af. Zijn werkveld was Midden Nederland waar hij begon als medewerker Service en Intake. Al snel werd duidelijk dat Roy van binnen zitten niet gelukkig wordt en daarom ging hij de straat op in Leusden. Naast Amersfoort en Meppel de drie steden waar hij de afgelopen jaren als surveillant werkte.

“Mijn baas mag blij zijn met de loyaliteit van mij en mijn collega’s. Het was 2012 toen ik voor de eerste keer werd aangemeld voor de opleiding tot hoofdagent. We zijn nu tien jaar en verschillende initiatieven verder en ik vind het nog steeds moeilijk te geloven dat ik nu misschien daadwerkelijk van start kan”, zegt Roy. “Het gebrek aan perspectief was killing. Ik ben er een aantal keren letterlijk en figuurlijk ziek van geweest. Het is dat ik het mooiste vak van de wereld heb en dat ik er gelukkig van wordt, anders had ik deze periode niet volgehouden. Ik heb als vervanger geroken aan het werk als wijkagent en studentenbegeleider en kan niet wachten om te starten met de opleiding om daarna op dat niveau aan de slag te gaan.”

Samenwerken loont
De politiebonden hebben samen met de werkgever, de Politieacademie en het ministerie veel energie gestoken in het doorstroomtraject voor deze groep surveillanten. Namens de vakbonden zetten Natasja van Nus en Theo Oskam zich hiervoor fulltime in vanuit het Instituut voor Veiligheid (opgericht door de politiebonden). Theo: “Het is mooi om te zien dat samenwerken loont. Binnen de opgerichte stuurgroep zijn alle partijen vertegenwoordigd. Zijn er uitdagingen, dan lossen wij die in overleg op. Met als uiteindelijke doel om een doorstroomtraject te bouwen dat recht doet aan de beloften die eerder aan de surveillanten zijn gedaan.”

Ben jij surveillant en wil je deelnemen aan het kwalificatietraject N2/N3? Meld je dan nu van 1 juni tot en met 15 juli aan via de daarvoor bestemde tegel op YouForce.

Meer over:
Loopbaanbeleid