13 augustus 2024

Hardere RVU-acties: geen politie bij voetbalwedstrijden

De politiebonden roepen hun leden op komend weekend het werk neer te leggen rondom FC Twente-Sparta (17 aug) en NAC- Ajax (18 aug). De daarbij ingezette agenten zijn dan welkom op vakbondsbijeenkomsten over de weigering van de politiek om voor mensen in zware beroepen een blijvende vroegpensioenoptie te regelen als opvolger van de tijdelijke Regeling vervroegd uittreden (RVU). Die loopt in 2025 af.

Nog steeds zet het kabinet geen stappen in de richting van een goed vroegpensioen voor de politie. Daarom gaan de politiebonden hun acties verharden. Hierbij wordt vanaf komend weekend de focus gelegd op voetbalwedstrijden in de Eredivisie. Politiemensen worden daarom opgeroepen om actie te voeren en deel te nemen aan door de politiebonden georganiseerde bijeenkomsten. Deze bijeenkomsten vinden plaats op een andere locatie dan bij het betreffende voetbalstadion. Ze zijn dan dus niet bij de wedstrijd aanwezig. De bijeenkomsten duren van een uur voor tot een uur na de wedstrijd.

Dat politiewerk zwaar werk is, komt helaas te vaak naar voren bij voetbalwedstrijden. Dan blijkt direct ook de noodzaak van een goede Regeling Vervroegd Uittreden (RVU). Om deze feiten te benadrukken, focussen de politiebonden hun acties voor een fatsoenlijke RVU op de inzet bij voetbalwedstrijden. Voor elk weekend worden hiervoor specifieke wedstrijden uit de Eredivisie gekozen. Een uur voor het eerste fluitsignaal verzamelen de ingezette leden van de politiebonden zich voor een vakbondsbijeenkomst over de RVU. Deze bijeenkomst duurt tot een uur na het eindsignaal. In die tijd zal er dus geen politie bij het stadion aanwezig zijn.

Enschede en Breda
Voor het komend weekend van 16 tot en met 18 augustus is gekozen voor FC Twente tegen Sparta in Enschede en NAC tegen Ajax in Breda. De aftrap van de eerstgenoemde wedstrijd is op zaterdag 17 augustus om 18.45 uur. De tweede wedstrijd begint op zondag 18 augustus om 16.45 uur. Met die begintijden in het achterhoofd zullen de bijeenkomsten van de politiebonden dus om respectievelijk 17.45 uur en 15.45 uur van start gaan.

Eenvoudige oplossing
Op eenvoudige wijze kan het kabinet de aanleiding voor de vakbondsbijeenkomsten wegnemen. Het kabinet dient nadrukkelijk en zichtbaar stappen te zetten om het vroegpensioen voor politiemedewerkers mogelijk te maken. De betrokken burgemeesters en KNVB-bestuurders kunnen hun bijdrage hieraan leveren door de oproep aan de minister nadrukkelijk te ondersteunen en uit te dragen. Als hierdoor vervolgens de aanleiding voor de vakbondsbijeenkomsten wegvalt en er dus een fatsoenlijke RVU komt, zijn politiemedewerkers weer helemaal beschikbaar voor de inzet bij voetbalwedstrijden.

Meer over:
RVU