10 oktober 2024

Akkoord overbruggingsregeling vervroegd uittreden politie

Minister David van Weel van Justitie en Veiligheid, korpschef Janny Knol en de politiebonden hebben gisteravond een akkoord bereikt over een overbruggingsregeling op vroegpensioengebied. Ook politiemedewerkers met geboortejaar 1961 krijgen de mogelijkheid om gebruik te maken van de huidige (tijdelijke) Regeling Vervroegd Uittreden.

Als ze voldoen aan de voorwaarden voor zwaar werk kunnen ze maximaal drie jaar voor hun AOW-leeftijd stoppen met werken en ontvangen als inkomensondersteuning dan een maandelijks bedrag van de werkgever.

---------------------------------------

Politiemensen die in 1961 zijn geboren, konden tot nu toe geen gebruik maken van de bestaande Regeling voor Vervroegd Uittreden (RVU). De minister van Veiligheid en Justitie, de korpschef en de politiebonden willen voorkomen dat deze groep tussen wal en schip valt. Zonder deze overbruggingsregeling dreigt dat te gebeuren, omdat er vanuit de Stichting van de Arbeid nog geen centraal akkoord is gesloten voor een algehele RVU.

Doorwerken wordt beloond
De partijen zijn aan de onderhandelingstafel ook overeengekomen dat ze het doorwerken tot aan de AOW-leeftijd extra gaan belonen. Dat gebeurt onder andere met een gratificatie voor alle politiemedewerkers met geboortejaar 1961 die kunnen en willen doorgaan tot hun AOW-leeftijd.

Voorlopig geen acties
Partijen stellen dat ze blij zijn met het bereikte akkoord. De politiebonden zullen hun leden via informatieve bijeenkomsten op de hoogte brengen van de inhoud en gevolgen van de regeling.

Nu dit onderhandelaarsakkoord over een overbruggingsregeling Vervroegd Uittreden is bereikt, schorten de politiebonden hun acties in het kader van de RVU op. De huidige acties worden stilgelegd en er komen tot 1 juli 2025 geen nieuwe acties.

Ondertussen gaan de inspanningen om te komen tot een structurele regeling onverminderd voort.

Keihard geknokt
'We hebben gisteren weer een belangrijke stap gezet', reageert NPB-voorzitter Nine Kooiman namens de politiebonden. 'Ik ben enorm trots op al die politiemedewerkers die keihard hebben geknokt voor ons vroegpensioen. Het is aan hen te danken dat we deze stap nu zetten. Het geeft moed voor de vervolgstappen richting een structurele regeling.'

Zorg voor politiepersoneel
Bij het afsluiten van de overbruggingsregeling stellen minister, korpschef en politiebonden dat afspraken over duurzame inzetbaarheid van politiemedewerkers zeer belangrijk zijn. Politiemensen hebben zwaar werk, staan in de frontlinie, hun werk is onvoorspelbaar en kent veel risico’s. Daarom worden de huidige maatregelen voor duurzame inzetbaarheid beoordeeld op effectiviteit. Verder vindt er een verkenning plaats naar nieuwe maatregelen op basis van de nieuwe visie Gezond Politiewerk. Als stip op de horizon geldt dat uiteindelijk iedere politiemedewerker duurzaam inzetbaar het pensioen kan halen.

KLIK HIER voor de tekst van het onderhandelaarsakkoord Overbruggingsregeling Vervroegd Uittreden.

KLIK HIER voor het DOSSIER Politie & Vroegpensioen.

Meer over:
RVU